Humaniteit (dokterswoning) in Veenhuizen

Hoofdweg 26
9341BH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)

Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1901 W.C. Metzelaar

Beschrijving van Humaniteit (dokterswoning)

Inleiding WONING gebouwd in 1901 voor de dokter in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype VII, van W.C. Metzelaar. De naam Humaniteit staat symmetrisch in de gevel. Omschrijving Vrijstaande, sober en functioneel met aandacht voor ambachtelijke details vormgegeven woning, opgetrokken uit baksteen met pleisterwerk en bakstenen banden, en gedekt door een zadeldak met pannen en windveren. De gevelindeling wordt bepaald door lichtgetoogde ramen met persiennes met een getrapte hanekam. Bij de verdiepingsramen en de twee kleinere zolderramen zijn onder de natuurstenen vensterbanken gemetselde blokken aangebracht. Westelijke gevel met paneeldeur en 2-ruits bovenlicht; aan weerskanten van de deur kelderluiken; uitbouw met plat. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)