Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Werken is Leven in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 22
9341BH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1909
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1909 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Werken is Leven

Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV (nr 22) en nr V (nr 24), van W.C. Metzelaar. De naam Werken is Leven staat symmetrisch in de voorgevel. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen, functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren. Schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door lichtgetoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen (thans resteert daarvan nog een 6-ruits bovenlicht) en paarsgewijs geplaatste 4- ruits steekramen. Hoofdweg 22 heeft een portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam. Hoofdweg 24 met een aanbouw met zadeldak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469420
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Werken is Leven in Veenhuizen

Huis en Haard (woningen commies en veenbaas)

Hoofdweg 18
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1901 voor de commies en de veenbaas in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, wonin..

Werk en Bid (woningen zaalopziener 1e klas en magazijnmeester)

Hoofdweg 14
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1889 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor de zaalopziener eerste rang e..

Humaniteit (dokterswoning)

Hoofdweg 26
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd in 1901 voor de dokter in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype VII, van W.C. Metzelaar. ..

Opvoeding (dubbele onderwijzerswoning)

Hoofdweg 28
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1901 in opdracht van het Ministerie van Justitie voor onder anderen de onderwijzer. Ontwerp, w..

Fleddervoort De Fleddervoort

Hoofdweg 32
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Oorspronkelijk gebouwd als school met de naam Leerplicht in 1903 in opdracht van het Ministerie van Justitie en naar ontwerp van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Werken is Leven in Veenhuizen

Foto's (1)