Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis en Haard (woningen commies en veenbaas) in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 18
9341BH Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1901
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1901 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Huis en Haard (woningen commies en veenbaas)

Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1901 voor de commies en de veenbaas in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV (nr 18) en nr V (nr 20), van W.C. Metzelaar. De naam Huis en Haard staat symmetrisch in de voorgevel. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen, functioneel gebouwd dubbel woonhuis met verdieping en aangebouwd toegangsportaal, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken zadeldak met pannen en windveren; schoorsteen in het voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. De gevels zijn symmetrisch ingedeeld door lichtgetoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen (thans resteert daarvan nog een 6-ruits bovenlicht) en paarsgewijs geplaatste 4- ruits steekramen. Hoofdweg 18 heeft een portaal onder lessenaardak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam. Hoofdweg 20 met aanbouw met zadeldak; opgeklampte deur met lichtgetoogd 2-ruits bovenlicht en 6-ruits schuifraam. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469419
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis en Haard (woningen commies en veenbaas) in Veenhuizen

Werken is Leven

Hoofdweg 22
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype IV (nr 22) en nr V (nr 2..

Werk en Bid (woningen zaalopziener 1e klas en magazijnmeester)

Hoofdweg 14
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1889 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor de zaalopziener eerste rang e..

Humaniteit (dokterswoning)

Hoofdweg 26
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd in 1901 voor de dokter in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype VII, van W.C. Metzelaar. ..

Opvoeding (dubbele onderwijzerswoning)

Hoofdweg 28
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1901 in opdracht van het Ministerie van Justitie voor onder anderen de onderwijzer. Ontwerp, w..

Aardappelbewaarplaats Voorm. aardappelbewaarplaats

Limietweg
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Schuur, gebruikt als AARDAPPELBEWAARPLAATS en vermoedelijk gebouwd rond 1880 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Omsc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis en Haard (woningen commies en veenbaas) in Veenhuizen

Foto's (1)