Sluis II, dubbele sluiswachterswoning in Veenhuizen

Hoofdweg 162
9341BM Veenhuizen (gemeente Noordenveld)

Beschrijving van Sluis II, dubbele sluiswachterswoning

Inleiding DUBBELE SLUISWACHTERSWONING, gebouwd rond 1880 in opdracht van Rijkswaterstaat en gelegen tegenover het eveneens beschermde schutsluiscomplex Sluis II. Omschrijving Eenvoudig en functioneel gebouwd dubbel woonhuis opgetrokken uit (deels gepleisterde) baksteen en gedekt door een schilddak met pan; nokschoorstenen. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met risaliserende opbouw en verkropte kroonlijst, 6-ruits ramen met gebogen bovendorpel; deuren (in het midden) met bovenlicht. Voorgevel en gedeelte zijgevels met witte blokbepleistering. In het voorste schild een in baksteen opgetrokken dakkapel met 4-ruitsschuiframen. Het achterhuis heeft onder meer gietijzeren ramen (halfvensters); gele steen ter accentuering. Waardering Essentieel en karakteristiek onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Voorts typologisch en stedebouwkundig van belang (vooral in relatie met het schutsluiscomplex Sluis II). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)