Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Excelsior (directiehotel met conciërgewoning) ("De Villa") in Veenhuizen

Gebouw

Hoofdweg 156
9341BM Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1901
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1901 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Excelsior (directiehotel met conciërgewoning) ("De Villa")

Inleiding DIRECTIEHOTEL met aangebouwde CONCIERGEWONING, blijkens het opschrift in een der gevels (ANNO DOM. 1901) gebouwd in 1901 in opdracht van het Ministerie van Justitie naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Het gebouw, ook wel De Villa genoemd, was oorspronkelijk bestemd voor bezoekende ambtenaren. Het is thans deels in gebruik als kantoor. Omschrijving Markant op een hoek gelegen gebouw, opgetrokken in sobere en functionele stijl met aandacht voor ambachtelijke elementen. Het in baksteen opgetrokken pand wordt gedekt door een afgeplat schilddak met bouletpan; geprofileerde goot met paarsgewijs geplaatste en bewerkte klossen. Gepleisterde gevels, smeedijzeren sierankers, plint, gemetselde banden en tandlijst, 6-ruits schuiframen met persiennes, zuidelijke zijde geflankeerd door 3-ruits ramen, deels glas-in-lood; Entree met zijlichten. Westelijke gevel met vijfkantige serre met hoeken van natuursteen; ramen met glas-in-lood in bovenlicht. Dakkapel met trijs. Noordelijke zijde met een breed en hoog samengesteld raam met stijlen en kalf (trappenhuis). In het INTERIEUR zijn onder meer van belang het van houtsnijwerk voorzien trappenhuis en twee haardpartijen met geprofileerd lijstwerk op natuurstenen kolommen. Aangebouwde conciergewoning, met overeenkomstige detaillering, wordt gedekt door een zadeldak met bouletpan; windveren; goten op klossen; dakkapellen. Waardering Voormalig directiehotel met enkele waardevolle interieuronderdelen en aangebouwde conciergewoning van belang als essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen alsook van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469415
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Excelsior (directiehotel met conciërgewoning) ("De Villa") in Veenhuizen

Schutsluis Vijfde Wijk

Hoofdweg 156
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding In 1897 gebouwde SCHUTSLUIS, gelegen aan het begin van de Vijfde Wijk richting het oude Tweede Gesticht. Aangelegd in opdracht v..

Ruimzicht (woning adjunct-directeur landbouw)

Generaal van den Boschweg 6
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1904 voor de adjunct-directeur van landbouw in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, Woningtype..

Nauwgezetheid (apothekerswoning)

Hoofdweg 150
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd voor de apotheker. Ontwerp, woningtype VII, van W...

Geestkracht (domineeswoning)

Hoofdweg 148
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor de dominee. Ontwerp, woningtype VII, van W.C...

Arbeid is Zegen

Generaal van den Boschweg 8
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp, woningtype IV, is van W.C. Metz..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)