Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nauwgezetheid (apothekerswoning) in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 150
9341BM Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1909
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1909 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Nauwgezetheid (apothekerswoning)

Inleiding WONING gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd voor de apotheker. Ontwerp, woningtype VII, van W.C. Metzelaar. Naamsaanduiding verdwenen. Tuininrichting gewijzigd door aanleg terras. Omschrijving Sober en functioneel maar met aandacht voor ambachtelijke details gebouwd vrijstaand woonhuis met verdieping, gepleisterde bakstenen opbouw met gemetselde banden en gedekt door een zadeldak met pannen. Windveren en eenvoudig geprofileerde goot. Indeling bepaald door lichtgetoogde 6-ruits schuiframen (deels gewijzigd) met persiennes en verdiepingsvensters; natuurstenen vensterbanken met daaronder gemetselde blokken. Entree in zijgevel. Twee kleinere zoldervensters in de topgevels. Aanbouw met plat aan noordzijde. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469414
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nauwgezetheid (apothekerswoning) in Veenhuizen

Geestkracht (domineeswoning)

Hoofdweg 148
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor de dominee. Ontwerp, woningtype VII, van W.C...

Twee woningen voor personeel van de zuivelfabriek

Hoofdweg 144
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1904 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor beambten van de zuivelfabriek..

Excelsior (directiehotel met conciërgewoning) ("De Villa")

Hoofdweg 156
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding DIRECTIEHOTEL met aangebouwde CONCIERGEWONING, blijkens het opschrift in een der gevels (ANNO DOM. 1901) gebouwd in 1901 in opdr..

Schutsluis Vijfde Wijk

Hoofdweg 156
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding In 1897 gebouwde SCHUTSLUIS, gelegen aan het begin van de Vijfde Wijk richting het oude Tweede Gesticht. Aangelegd in opdracht v..

Woonhuis

Hoofdweg 142
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1870 in opdracht van het Ministerie van Justitie en ontworpen door J.F. Metzelaar. Uitbreiding en bijgebou..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nauwgezetheid (apothekerswoning) in Veenhuizen

Foto's (1)