Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geestkracht (domineeswoning) in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 148
9341BL Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1909 1919 (uitbr.)
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1909 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Geestkracht (domineeswoning)

Inleiding WONING gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor de dominee. Ontwerp, woningtype VII, van W.C. Metzelaar. Uitbreidingen met serres uit 1919. Naamsaanduiding verdwenen. Tuininrichting gewijzigd door aanleg terras en parkeerplaatsen. Omschrijving Sober en functioneel maar met aandacht voor ambachtelijke elementen gebouwd vrijstaand woonhuis met verdieping en later (1919) aangebouwde serres met gepleisterde gevels met gemetselde banden en gedekt door een zadeldak met pannen, windveren en eenvoudige goot op klossen; staafankers. Gevelindeling met lichtgetoogde vensters met een geblokte hanekam, enkele vensters met persiennes; natuurstenen vensterbanken met daaronder gemetselde blokken. In de topgevel kleinere vensters. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469413
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geestkracht (domineeswoning) in Veenhuizen

Nauwgezetheid (apothekerswoning)

Hoofdweg 150
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd voor de apotheker. Ontwerp, woningtype VII, van W...

Twee woningen voor personeel van de zuivelfabriek

Hoofdweg 144
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1904 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor beambten van de zuivelfabriek..

Woonhuis

Hoofdweg 142
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1870 in opdracht van het Ministerie van Justitie en ontworpen door J.F. Metzelaar. Uitbreiding en bijgebou..

Maallust

Hoofdweg 126
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 voor de beambten van de achterliggende malerij, in opdracht van het Ministerie van Justit..

Graandrogerij

Hoofdweg 130
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding GRAANDROGERIJ, gebouwd rond 1860 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. Het gebouw is geplaatst op poeren om de droge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Geestkracht (domineeswoning) in Veenhuizen

Foto's (1)