Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee woningen voor personeel van de zuivelfabriek in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 144
9341BL Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1904
Architect: W.C. Metzelaar Metzelaar WC 1904 W.C. Metzelaar


Beschrijving van Twee woningen voor personeel van de zuivelfabriek

Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1904 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor beambten van de zuivelfabriek. Ontwerp, afwijkend woningtype IV, van W.C. Metzelaar. Omschrijving Sober en functioneel gebouwd dubbel woonhuis. Het in baksteen opgetrokken gebouw heeft voor de helft een aan een zijde doorgetrokken zadeldak, de andere helft heeft een schilddak; pannen en windveren. Schoorsteen in voorste dakschild; eenvoudig geprofileerde goot, staafankers. Lichtgetoogde vensters met luiken, hardstenen vensterbanken en oorspronkelijk 12-ruits schuiframen (thans resteert daarvan nod de aanzet van een 8-ruits verdeling) en twee 4-ruitssteekramen en een eenvoudig dakkapel. Portaal onder lessenaarsdak; opgeklampte deur met lichtgetoogde 2-ruits bovenlicht. Het rechter woonhuis heeft een platte aanbouw als portaal. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf en voor Veenhuizen qua type uniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469412
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee woningen voor personeel van de zuivelfabriek in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 142
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1870 in opdracht van het Ministerie van Justitie en ontworpen door J.F. Metzelaar. Uitbreiding en bijgebou..

Geestkracht (domineeswoning)

Hoofdweg 148
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor de dominee. Ontwerp, woningtype VII, van W.C...

Maallust

Hoofdweg 126
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 voor de beambten van de achterliggende malerij, in opdracht van het Ministerie van Justit..

Nauwgezetheid (apothekerswoning)

Hoofdweg 150
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WONING gebouwd in 1909 in opdracht van het Ministerie van Justitie en gebouwd voor de apotheker. Ontwerp, woningtype VII, van W...

Graandrogerij

Hoofdweg 130
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding GRAANDROGERIJ, gebouwd rond 1860 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. Het gebouw is geplaatst op poeren om de droge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)