Woonhuis in Veenhuizen

Hoofdweg 142
9341BL Veenhuizen (gemeente Noordenveld)

Architect: J.F. Metzelaar Metzelaar JF 1870 J.F. Metzelaar

Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1870 in opdracht van het Ministerie van Justitie en ontworpen door J.F. Metzelaar. Uitbreiding en bijgebouwen vallen buiten bescherming. Omschrijving Haaks op de weg gelegen, sober en met aandacht voor ambachtelijke details gebouwd woonhuis, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een zadeldak met pannen; windveren en eenvoudige goot. Verbreding naar achteren. Opbouw met trasraam, geel gemetselde banden en een profiellijst met medaillonversiering. Symmetrische voorgevel met samengestelde 6-ruitsramen met gebogen bovendorpel en hanekam, getoogd verdiepingsraam in topgevel. Zijgevels met getoogde 6- ruitsramen. Toegangsdeur met bovenlicht in westelijke zijgevel. Oostgevel met getoogd kelderraam en verdiepingsraam. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)