Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig Fysiologisch Laboratorium in Utrecht

Gebouw

Van Asch van Wijckskade 28
3512VS Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1865-1867, nadien uitgebreid
Architect: L. Tollenaar


Beschrijving van Voormalig Fysiologisch Laboratorium

v.m. Fysiologisch Laboratorium. Geheel gepleisterd, blokvormig pand, onderkelderd, met bel-etage en verdieping onder flauwhellend, met pannen gedekt schilddak, blijkens de door F.C. Donders gelegde steen met inscriptie gebouwd in 1866, uitgevoerd in eclectische trant. De voorgevel bevat gebundelde veelhoekige pilonen op de hoeken waarin colonnet en een enkele bij de middenpartij, beneden een hardstenen plint, te weerszijden van de ingangspartij zes reeksen van drie gekoppelde rondboogvensters met colonnetten, en boven zes reeksen van twee gekoppelde rondboogvormig afgesloten achtruitsvensters met colonnetten, in fantasiespaarnissen; de centrale ingangspartij met keperboogvormig afgesloten deuren met geprofileerde omlijsting op consoles gedragen balcon en rondboogvormig afgesloten deuren en dito nissen met gebeeldhouwde sokkels te weerszijden, bekroond door een rechtafgesloten topstuk met afgeknotte vijfzijdige hoekpilonen; tussen de verdiepingen fantasiefriezen met hetzelfde motief als het balconhek, en bovenlangs cassettenfriezen en rechte, geprofileerde en gekorniste lijst. De linkerzijgevel in dezelfde trant. De achtergevel eveneens, doch afwijkend in de vensterpartijen: beneden zes reeksen van telkens twee gekoppelde rondboogvensters en naast de risalerende middenpartij drie, bovenrondboogvormig afgesloten zesruitsvensters, van afwisselende omlijstingsvormen voorzien van tweemaal gekoppeld. Tussen de verdiepingen verdiepte velden met tondo-motief en bovenlangs eveneens, met toegevoegd een rondboogfries; de risalerende middenpartij voorts voorzien van een keperboogvormig afgesloten tuindeur met stoep en bekroond met eenzelfde topstuk als aan de voorzijde. Pand van opmerkelijke eclectische architectuur, van belang wegens architectuur-historische waarde en uit oogpunt van de ontwikkeling van de wetenschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46941
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig Fysiologisch Laboratorium in Utrecht

Hoekpand met verdieping en afgeschuinde hoek, een geheel uitmakend met het naastgelegen pand Plompetorengracht 26

Van Asch van Wijckskade 39
Utrecht
Hoekpand met verdieping en afgeschuinde hoek, een geheel uitmakend met het naastgelegen pand Plompetorengracht 26, dat uit het midden van de..

Herenhuis met rechte kroonlijst en fraaie ingangspartij, begin

Plompetorengracht 26
Utrecht
Herenhuis met rechte kroonlijst en fraaie ingangspartij, begin XVIII; sobere gevel.

Plompetorenbrug

Plompetorenbrug
Utrecht
Plompetorenbrug.

Herenhuis met rechte kroonlijst op consoles rustend, gepleisterd

Plompetorengracht 24
Utrecht
Herenhuis met rechte kroonlijst op consoles rustend, gepleisterd; de eerste twee verdiepingen zouden uit de 17e eeuw kunnen dateren.

Pand met strenge neo-classicistische gevel met rechte kroonlijst

Plompetorengracht 22
Utrecht
Pand met strenge neo-classicistische gevel met rechte kroonlijst uit begin der 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)