Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graandrogerij in Veenhuizen

Gebouw

Hoofdweg 130
9341BL Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Graandrogerij

Inleiding GRAANDROGERIJ, gebouwd rond 1860 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. Het gebouw is geplaatst op poeren om de drogende werking te bevorderen. Tussen de graandrogerij en de (niet van rijkswege beschermde) omligende industriele gebouwen bestaat een nauwe relatie. Omschrijving In sobere en functionele stijl gebouwde schuur. Langgerekte hoofdzakelijk uit baksteen opgetrokken en op poeren geplaatste graanschuur onder met riet gedekt afgewolfd zadeldak met uileborden. De gewelfvormige overspanningen tussen de poeren en de staafankers in de zijgevels geven het gebouw een bijzonder ritme. De kopsegevels worden geleed door een getoogde toegangsdeur met aan weerszijden een rondboogvenster en er boven een rond venster met eenvoudige tracering; staafankers. In het bovenste gedeelte van de zijgevels houten ventilatieluiken en liggende 10-ruitsramen. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch, industrieel archeologisch en stedebouwkundig van belang. Qua type uniek; gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469409
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Graandrogerij in Veenhuizen

Maallust

Hoofdweg 126
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 voor de beambten van de achterliggende malerij, in opdracht van het Ministerie van Justit..

Woonhuis

Hoofdweg 142
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1870 in opdracht van het Ministerie van Justitie en ontworpen door J.F. Metzelaar. Uitbreiding en bijgebou..

Koetsierswoning

Hoofdweg 122
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1870 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd als woning van de koetsier. Het ontwerp is van..

Twee woningen voor personeel van de zuivelfabriek

Hoofdweg 144
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1904 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor beambten van de zuivelfabriek..

Synagoge

Hoofdweg 120
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SYNAGOGE, gebouwd in 1839 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. Rond 1900 verbouwd in opdracht van het Ministerie va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)