Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetsierswoning in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 122
9341BL Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870
Architect: J.F. Metzelaar Metzelaar JF 1870 J.F. Metzelaar


Beschrijving van Koetsierswoning

Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1870 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd als woning van de koetsier. Het ontwerp is van J.F. Metzelaar. Bijgebouw en aanbouw aan achterzijde vallen buiten bescherming. Omschrijving Haaks op de weg gelegen, sober maar met aandacht voor ambachtelijke details gebouwd woonhuis, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een zadeldak met pannen; windveren en eenvoudige goot. Verbreding naar achteren (rond 1950 opnieuw opgemetseld, maar zonder gele banden). Opbouw met trasraam, geel gemetselde banden en een profiellijst met medaillonversiering. Symmetrische voorgevel met samengestelde 6-ruitsramen met gebogen bovendorpel en hanekam, getoogd verdiepingsraam in topgevel. Zijgevels met getoogde 6- ruitsramen. Toegangsdeur in westelijke zijgevel. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469407
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetsierswoning in Veenhuizen

Maallust

Hoofdweg 126
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 voor de beambten van de achterliggende malerij, in opdracht van het Ministerie van Justit..

Synagoge

Hoofdweg 120
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SYNAGOGE, gebouwd in 1839 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. Rond 1900 verbouwd in opdracht van het Ministerie va..

Graandrogerij

Hoofdweg 130
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding GRAANDROGERIJ, gebouwd rond 1860 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. Het gebouw is geplaatst op poeren om de droge..

Woonhuis

Hoofdweg 142
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1870 in opdracht van het Ministerie van Justitie en ontworpen door J.F. Metzelaar. Uitbreiding en bijgebou..

Twee woningen voor personeel van de zuivelfabriek

Hoofdweg 144
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1904 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd voor beambten van de zuivelfabriek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetsierswoning in Veenhuizen

Foto's (1)