Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Soestdijk (directeurswoning) in Veenhuizen

Woonhuis

Hoofdweg 118
9341BK Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1859
Architect: J.F. Metzelaar Metzelaar JF 1859 J.F. Metzelaar


Beschrijving van Klein Soestdijk (directeurswoning)

Inleiding DIRECTEURSWONING, gebouwd in 1859 in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Tevens zijn van belang de symmetrische aanleg van de oprijlaan, de groenbeplanting (met 'overtuin', tuinaanleg doorlopend aan overzijde van het kanaal) en de twee gietijzeren lantaarns uit 1855 van Corn. Nolet, Schiedam. Het gebouw heet in de volksmond 'Klein Soestdijk'. Het interieur is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Evenwijdig en markant aan de Kolonievaart gelegen royaal woonhuis met vleugels gebouwd in een statige en functionele stijl. Opgetrokken op een rechthoekig grondplan en gedekt door een met pannen belegd afgeknot schilddak met vier hoekschoorstenen met kappen; geprofileerde daklijst met gietijzeren goot. Gepleisterde voor- en zijgevels met plint, regelmatig ingedeeld door lichtgetoogde 6-ruits schuiframen met persiennes en geprofileerde lijst. Boven de gedeeltelijk gewijzigde ingangspartij met paneeldeur met houten omlijsting en bovenlicht bevindt zich een dakkajuit. Achtergevel met bakstenen opbouw; erker met openslaande deuren; keldervenster met diefijzers. Zijaanbouw met gietijzeren goot op klossen. De rechterzijvleugel is omstreeks 1915 uitgebreid met een gang en erker; de linkervleugel diende als koetshuis met stal en heeft staldeuren en halfronde vensters. Waardering De woning markeert de omslag naar een grotere bemoeienis van de overheid met de Rijkswerkinrichting; zij is daardoor een essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Bovendien is het gebouw van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf en voor Veenhuizen uniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469405
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Klein Soestdijk
Directeurswoning strafkolonie Veenhuizen.jpg
Locatie Hoofdweg 118, Veenhuizen
Coördinaten 53° 2′ NB, 6° 23′ OL
Oorspr. functie dienstwoning
Bouw gereed 1859
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 469405
Architect J.F. Metzelaar
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Klein Soestdijk is een voormalige directeurswoning in het Nederlandse dorp Veenhuizen in Drenthe.

Geschiedenis

In 1859 werd de voormalige kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen overgenomen door de Nederlandse staat en omgevormd tot een strafinrichting. In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken werd een nieuwe directeurswoning gebouwd, naar een ontwerp van architect Johan Metzelaar. Het pand was aanvankelijk naamloos, maar kreeg in de volksmond al snel de bijnaam Klein Soestdijk. Het witte gebouw met haar twee zijvleugels deed blijkbaar denken aan het koninklijk paleis Soestdijk. Het landgoed heeft een overtuin, dat wil zeggen dat de tuin doorloopt tot aan de overkant van de Kolonievaart.

In 2008 kwam Klein Soestdijk in handen van Het Drentse Landschap.[1] Huis en landgoed werden gerestaureerd en in 2011 heropend door Pieter van Vollenhoven. Sinds eind 2013 is het onderdeel geworden van zorgboerderij de Mare.

Klein Soestdijk in de voor-lente

Waardering

Het pand werd in 1995 ingeschreven in het monumentenregister en wordt beschermd als rijksmonument; "De woning markeert de omslag naar een grotere bemoeienis van de overheid met de Rijkswerkinrichting; zij is daardoor een essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen. Bovendien is het gebouw van architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf en voor Veenhuizen uniek."[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Klein Soestdijk (directeurswoning) in Veenhuizen

Synagoge

Hoofdweg 120
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SYNAGOGE, gebouwd in 1839 in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. Rond 1900 verbouwd in opdracht van het Ministerie va..

Verenigingsgebouw

Hoofdweg 116
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Op een ruim eigen terrein gelegen VERENIGINGSGEBOUW bestaande uit conciergewoning, zalen, vergaderruimte en bibliotheek, gebouwd ..

Koetsierswoning

Hoofdweg 122
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1870 in opdracht van het Ministerie van Justitie en bestemd als woning van de koetsier. Het ontwerp is van..

Koepelkerk

Hoofdweg 112
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Nederlands Hervormde kerk. Achtkante koepelkerk uit 1825. Inventaris: Eenklaviers orgel in 1821 door J.A. Hillebrand gemaakt voor de Herv. K..

Maallust

Hoofdweg 126
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN gebouwd in 1908 voor de beambten van de achterliggende malerij, in opdracht van het Ministerie van Justit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Soestdijk (directeurswoning) in Veenhuizen

Foto's (1)