Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verenigingsgebouw in Veenhuizen

Gebouw

Hoofdweg 116
9341BK Veenhuizen (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1920-'22 1992-'93 (aanbouw)
Architect: S. Wijn Wijn 1923 S. Wijn


Beschrijving van Verenigingsgebouw

Inleiding Op een ruim eigen terrein gelegen VERENIGINGSGEBOUW bestaande uit conciergewoning, zalen, vergaderruimte en bibliotheek, gebouwd in 1920-1922 in opdracht van het Ministerie van Justitie, naar ontwerp van S. Wijn. Bestemd voor werknemers van het gevangeniswezen. In 1992-1993 is op de plaats van de voormalige kegelbaan een in bijpassende stijl vormgegeven platte aanbouw gekomen die buiten de bescherming valt. Omschrijving Evenwijdig aan de weg gelegen, in sobere en functionele stijl gebouwd. Vrijstaand; hoofdvorm met twee bouwlagen en kap. Eerste bouwlaag in baksteen, tweede bouwlaag gepleisterde gevel. Gedekt door een met pannen belegd samengesteld schilddak, dakkapel; geprofileerde goot op klossen. Symmetrische hoofdvorm met risaliserende middenpartij; hoofdentree geaccentueerd door een op gemetselde kolommen rustend balkon. Basement en kapiteel van de kolommen alsmede de stoeptreden van natuursteen. Dubbel openslaande toegangsdeur; begane grond met gekoppeld en van kalf voorziene 8- ruits ramen. Verdieping met balkon met gemetselde borstwering, drievoudig gekoppeld (van stijl en kalf voorzien) 10-ruits raam, aan weerskanten openslaande deuren met gekoppelde 4-ruits bovenlichten; in de terugliggende gevelvelden zijn gekoppelde 10-ruits ramen geplaatst. Zij- en achtergevels zijn in niet symmetrisch ingedeeld en hebben voornamelijk oorspronkelijke vensters van diverse afmetingen. Zo heeft de achterzijde, geleed door spaarvelden, enkele grote ramen (voor de zaal) voorzien van stijlen, kalf en roedeverdeling. De linker zijgevel heeft scheef achter de hoofdmassa een gedeelte met twee bouwlagen en plat ten behoeve van de conciergewoning. Waardering Essentieel onderdeel van het uitzonderlijk waardevolle gebied Veenhuizen en architectonisch, typologisch en stedebouwkundig van belang. Gaaf en voor Veenhuizen uniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469404
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Verenigingsgebouw in Veenhuizen

Koepelkerk

Hoofdweg 112
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Nederlands Hervormde kerk. Achtkante koepelkerk uit 1825. Inventaris: Eenklaviers orgel in 1821 door J.A. Hillebrand gemaakt voor de Herv. K..

Klein Soestdijk (directeurswoning)

Hoofdweg 118
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding DIRECTEURSWONING, gebouwd in 1859 in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Tevens zijn van belang de symmetrische ..

1 en 2

Kerklaan 2
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Blok van twee WONINGEN van het type II, gebouwd in 1908 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het ontwerp is van W.C. Met..

St. Hieronymus Aemilianuskerk

Kerklaan 6
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Roomskatholieke KERK. Markant aan een der hoofdassen van de strafinrichting Veenhuizen en tegenover de eveneens beschermde hervormde kerk ui..

Woonhuis schaapsherder

Hoofdweg 53
Veenhuizen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding WOONHUIS gebouwd rond 1900 voor de schaapherder in opdracht van het Ministerie van Justitie. Ontwerp, woningtype II, van W.C. Me..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)