Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Instuif De Instuif in Norg

Overig

Langeloerweg 17
9331CC Norg (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1933
Architect: E. Rozema Rozema E. Rozema


Beschrijving van Instuif De Instuif

Inleiding In de bossen gelegen in 1933 gebouwd vakantiehuis naar ontwerp van architect E. Rozema uit Appingedam. Oorspronkelijk bedoeld als vakantiewoning maar nu permanent bewoond. Het gebouw is een goed voorbeeld van expressieve op de Amsterdamse School-stijl geinspireerde architectuur. Omschrijving Deels onderkelderd flesvormig gebouw met basement van gesinterde baksteen, houten wanden en aan zuidzijde overstekende rieten kap met schoorsteen. De kleurstelling van de kozijnen in rood met zacht geel is nog oorspronkelijk. Entree en glas-in-lood raam (ten behoeve van het trappenhuis) aan oostzijde. Aan de zuidkant wordt de overhellende kapconstructie geaccentueerd door zware houten liggers met schoren. Aan westelijke zijde ligt een zonneterras met geglazuurde tegels en een ommuring met glazen windscherm. Waardering Vakantiehuis van architectuurhistorisch en algemeen cultuurhistorisch belang (namelijk als representant van de ontwikkelingen in de recreatieve sector); het gebouw is gaaf (met inbegrip van de oorspronkelijke uitwendige kleurstelling) en is qua type voor de provincie Drenthe zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469396
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Instuif De Instuif in Norg

Nijenhof

Langeloƫrweg 44
Norg (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Vrijstaand WOONHUIS, ontworpen in 1936 door J. Krook uit Dalen voor burgemeester J. Tonckens. Bij het huis, dat een goed voorbee..

Kop-rompboerderij met woonhuis onder afgewolfd zadeldak en schuur onder rieten schilddak

Hoofdweg 15
Langelo (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Wat betreft materiaalgebruik en detaillering traditionele laat 19e-eeuwse (ca. 1875) BOERDERIJ van het kop-romptype. Het uit ..

Kop-rompboerderij, bijschuur

Hoofdweg 15
Langelo (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Deels uit baksteen, deels uit gerabatte houten delen opgetrokken BIJSCHUUR onder rietgedekt aan een zijde doorgetrokken schild..

Noordenveld

Westeind 18
Norg (Gemeente Noordenveld)
Molen. Stellingmolen uit 1857.

Hervormde kerk, toren (Sint-Margaretakerk)

Brink 1
Norg (Gemeente Noordenveld)
Toren van de Ned. Herv. kerk. Klokkenstoel met klok van W.J. de Vrij, 1655, diam. 121,8 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk Frijdes J. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Instuif De Instuif in Norg