Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het "landherentype", woonhuis in Peest

Boerderij

Hoofdweg 23
9334TA Peest (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1855 1855 ca. 1855


Beschrijving van Boerderij van het "landherentype", woonhuis

Omschrijving BOERDERIJ van het 'landherentype' met een statig, wat materiaalgebruik en detaillering betreft traditioneel gebouwd, rond 1855 te dateren woonhuis en met rond 1935 nieuw-aangebouwde, in sobere stijl uitgevoerde schuren. Het in baksteen opgetrokken woonhuis wordt gedekt door een schilddak met romaanse pan; twee schoorstenen met kappen; geprofileerde daklijst met goot. De gevels worden bepaald door lichtgetoogde vensters met persiennes, staafankers. Voorgevel met zoldervensters, entree met deuromlijsting en bovenlicht, balkon en verhoogd middengedeelte met zadeldak; In westgevel eveneens deur met omlijsting en bovenlicht. De twee middels een zakgoot gekoppelde schuren, waarvan de noordwestelijke als bijschuur functioneert, zijn met riet gedekt en hebben opvallende overkappingen aan achtergevel t.b.v. zolderluik; boogvormige dakkapellen; paarsgewijs geplaatste gietijzeren stalvensters. Waardering Boerderij van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469394
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het "landherentype", woonhuis in Peest

Boerderij van het "landherentype", bijschuur

Hoofdweg 23
Peest (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Vrijstaande BIJSCHUUR gebouwd rond 1935 in sobere en functionele stijl. Opgetrokken in baksteen en gedekt door een zadeldak b..

Boerderijtje met zijbaander onder zadeldak

Schaapdijk 3
Peest (Gemeente Noordenveld)
19e eeuws boerderijtje met zijbaander onder deels riet- deels pannengedekt zadeldak; de achtergevel deels met hout bekleed; staafankers, win..

Terrein met hunebed D5

bij het Noordsche Veld ten noorden van de Peesterweg Noordsche Veld bij het Noordsche Veld ten noorden van de Peesterweg
Zeyen (Gemeente Tynaarlo)
Terrein waarin het hunebed D5. Datering: Neolithicum.

Boerderij met zijbaander onder rieten wolfsdak

Eerste Laan 1
Norg (Gemeente Noordenveld)
Gerestaureerde 19e eeuwse boerderij met zijbaander onder rieten wolfdak met uilebord aan achterzijde tegen rechte topgevel met vlechtingen e..

Boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Peesterstraat 8
Norg (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving In ambachtelijk traditionele bouwtrant opgetrokken BOERDERIJ met in de topgevel het jaartal 1820; uitbreidingen uit de period..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij van het "landherentype", woonhuis in Peest

Foto's (3)