Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis van voorm. boerderij met neo-classicistische kenmerken in Norg

Woonhuis

Brink 14
9331AB Norg (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1938
Architect: J. Kuiler en L. Drewes Kuiler 1938 J. Kuiler en L. Drewes


Beschrijving van Woonhuis van voorm. boerderij met neo-classicistische kenmerken

Inleiding Statig en karakteristiek gelegen WOONHUIS, deel uitmakend van een voormalige boerderij van het 'landherentype'. Het woonhuis is gebouwd in 1938 in opdracht van de familie Pelinck na afbraak van twee oudere woonhuizen. Het ontwerp, dat refereert aan de neo-classicistische vormentaal, is van de Groninger architecten J. Kuiler en L. Drewes. Het geheel is omgeven door een ruime tuin met oprijlaan en enkele oude bomen; aansluitend ligt een tot wandelpark ingericht ouder terrein met onder meer verwilderde houtwallen. Het in aanleg oudere maar gewijzigde schuurgedeelte wordt wegens te weinig monumentale kwaliteiten niet van rijkswege beschermd. Omschrijving Het twee bouwlagen tellende uit baksteen opgetrokken woonhuis is gepleisterd en wordt gedekt door een met pannen belegd schilddak ; geprofileerde daklijst; dakkapellen in de zijschilden. De door stalen zesruitsramen symmetrisch ingedeelde voorgevel wordt benadrukt door een fronton met gietijzeren rondvenster en heeft een entree met zijlichten en omlijsting. Aan zuidelijke zijde aangebouwde serre met eenvoudige van pleisterwerk voorziene borstwering voor het balkon (terras met dito balustrade). Waardering Woongedeelte van een voormalige boerderij van het 'landherentype', ondanks de geringe monumentale waarden van het schuurgedeelte, van architectuurhistorisch, typologisch, cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469384
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis van voorm. boerderij met neo-classicistische kenmerken in Norg

Boerderij op L-vormige plattegrond met woondeel onder zadeldak en stal onder wolfsdak

Brink 13
Norg (Gemeente Noordenveld)
Boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw. Het woongedeelte vormt met de er aan vast gebouwde stal een L-vormige plattegrond. Op het woo..

Boerderij met zijbaander en dwars geplaatst woondeel

Brinkstraat 1
Norg (Gemeente Noordenveld)
19e eeuwse boerderij met zijbaander en dwarsgeplaatst woongedeelte; het woongedeelte onder met pannen belegd schilddak met hoekschoorstenen ..

Boerderij met zijbaander

Brink 21
Norg (Gemeente Noordenveld)
Boerderij met zijbaander maar oorspronkelijk achterbaander uit 1717, het woongedeelte uitgebreid in 1816. Beide dateringen door jaartalanker..

Hervormde kerk (Sint-Margaretakerk)

Brink 2
Norg (Gemeente Noordenveld)
Nederlands Hervormde Kerk. Hoofdzakelijk 13e eeuws gebouw met eenvoudige zadeldaktoren, gewijzigd schip en smaller rondgesloten koor. Invent..

Noordenveld

Westeind 18
Norg (Gemeente Noordenveld)
Molen. Stellingmolen uit 1857.

Kaart & Routeplanner