Woonhuis van voorm. boerderij met neo-classicistische kenmerken in Norg

Brink 14
9331AB Norg (gemeente Noordenveld)

Architect: J. Kuiler en L. Drewes Kuiler 1938 J. Kuiler en L. Drewes

Beschrijving van Woonhuis van voorm. boerderij met neo-classicistische kenmerken

Inleiding Statig en karakteristiek gelegen WOONHUIS, deel uitmakend van een voormalige boerderij van het 'landherentype'. Het woonhuis is gebouwd in 1938 in opdracht van de familie Pelinck na afbraak van twee oudere woonhuizen. Het ontwerp, dat refereert aan de neo-classicistische vormentaal, is van de Groninger architecten J. Kuiler en L. Drewes. Het geheel is omgeven door een ruime tuin met oprijlaan en enkele oude bomen; aansluitend ligt een tot wandelpark ingericht ouder terrein met onder meer verwilderde houtwallen. Het in aanleg oudere maar gewijzigde schuurgedeelte wordt wegens te weinig monumentale kwaliteiten niet van rijkswege beschermd. Omschrijving Het twee bouwlagen tellende uit baksteen opgetrokken woonhuis is gepleisterd en wordt gedekt door een met pannen belegd schilddak ; geprofileerde daklijst; dakkapellen in de zijschilden. De door stalen zesruitsramen symmetrisch ingedeelde voorgevel wordt benadrukt door een fronton met gietijzeren rondvenster en heeft een entree met zijlichten en omlijsting. Aan zuidelijke zijde aangebouwde serre met eenvoudige van pleisterwerk voorziene borstwering voor het balkon (terras met dito balustrade). Waardering Woongedeelte van een voormalige boerderij van het 'landherentype', ondanks de geringe monumentale waarden van het schuurgedeelte, van architectuurhistorisch, typologisch, cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)