Voorm. openbare lagere school in Een

Hoofdstraat 62
9342PD Een (gemeente Noordenveld)

Beschrijving van Voorm. openbare lagere school

Inleiding SCHOOLGEBOUW uit 1877, gelegen aan een oude zandweg en omgeven door een beukenhaag en enkele eiken. Het gebouw is nu als woning/atelier in gebruik. De achter de school gelegen bijschuur is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Sober maar verzorgd functioneel vormgegeven schoolgebouw op rechthoekige grondslag, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde doorgetrokken met pannen belegd zadeldak; voorste dakschild met geglazuurde platte Friese pan; schoorsteen; gietijzeren goten op smeedijzeren klossen; geschulpte windveer. De gevelopbouw wordt bepaald door een plint in ongeverfde blokbepleistering, hoekpilasters, natuurstenen vensterbanken; staafankers. Voorgevel met acht lokaalvensters met originele roedeverdeling (T-vensters met drieruits-benedenlicht en achtruits-bovenlicht); per lokaal twee openslaande ramen. Oostgevel met drie gietijzeren rondboogramen met tracering en rondvenster in top. Portalen in achter-aanbouw met daarin opgeklampte dubbele deuren met gietijzeren ventilatierooster. Achtergevel met aangebouwde gang en toiletgroepen; onder meer negenruits-schuiframen; gietijzeren ventilatieroosters. Waardering Schoolgebouw van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en typologisch belang, alsook van belang als gaaf en voor de provincie Drenthe zeldzaam exemplaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)