Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jufferen 1 De Jufferen Lunsingh in Westervelde

Boerderij

Hoofdweg 13
9337PA Westervelde (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1700 (woonhuis, oudste deel) ca. 1880 (schuur) ca. 1910 (woonhuis)


Beschrijving van Jufferen 1 De Jufferen Lunsingh

Omschrijving BOERDERIJ van het landheren-type. Gegroeide situtatie bestaande uit een vermoedelijk 18e-eeuws woonhuisgedeelte, een wat detaillering betreft negentiende eeuws schuurgedeelte en een vroeg 20e-eeuws statig woonhuis in Art Nouveau-trant. Laatstgenoemd bouwdeel is voor het oorspronkelijke woonhuis geplaatst. Het uit baksteen opgetrokken gepleisterde woonhuis heeft twee bouwlagen en een plat dak; de ramen met lateien waarin Art Nouveau decoraties hebben ten dele nog persiennes; aan de westelijke gevel een gietijzeren constructie voor luidklok; kelderraam met diefijzers. Voorgevel met asymmetrisch aangebouwde 5-hoekige erker; familiewapen in reliƫf; gevelafsluiting met borstwering aan noord- en oostzijde. Oostzijde met gepaneelde dubbele deur met sierroosters, bovenlicht, geprofileerde deuromlijsting overgaand in balkon. Het vermoedelijk 18e-eeuwse woonhuisgedeelte wordt gedekt door zadeldak met bouletpan; gietijzeren goten; westzijde met oudste gevelgedeelte met zolder- en kelderramen; staafankers; in oostelijke zijde twee achttien-ruits zolderramen; korfboogvormige entree; lichtgetoogde ramen. De schuur is gedekt door een afgewolfd rietdak met pannen onderlangs; uilebord met ruitvormige roedenverdeling en geschulpte windveer; inrijdeur in voor- en achtergevel; negenruits stalramen met gebogen bovendorpel; gietijzeren goot op gemetselde klossen; achtergevel met rondboogramen met tracering, staafankers; boogvormige staldeur en korfboogvormige staldeur. Waardering Boerderij van cultuurhistorisch, typologisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als hoofdelement van het boerderijcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469381
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jufferen 1 De Jufferen Lunsingh in Westervelde

Jufferen 2 De Jufferen Lunsingh, stookhut

Hoofdweg 13
Westervelde (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Tweede helft 19e-eeuwse STOOKHUT, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een zadeldak met oud-hollandse pan; geschulpte windv..

Transformatorhuis in Interbellumstijl

Hoofdweg 14
Westervelde (Gemeente Noordenveld)
Inleiding TRANSFORMATORHUIS van het Energiebedrijf Groningen/Drenthe, karakteristiek gelegen op een kleine brink. Dit type, gebouwd in 192..

Huis te Westervelde (Tonckensborg)

Hoofdweg 19
Westervelde (Gemeente Noordenveld)
Huis Westervelde. Deftig, vroeger verdiepingloos landhuis uit het eind van de 18e eeuw. In 1870 verhoogd. Annex boerderij (1804).

Huis te Westervelde, tuinkoepel

Hoofdweg 19
Westervelde (Gemeente Noordenveld)
Achtzijdige tuinkoepel, behorend tot het Huis Westervelde.

Boerderij met woondeel met rechte eindgevel

Hoofdweg 8
Westervelde (Gemeente Noordenveld)
Boerderij plm 1800. Woongedeelte met rechte eindgevel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Jufferen 1 De Jufferen Lunsingh in Westervelde

Foto's (2)