Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuis in Interbellumstijl in Westervelde

Nijverheid Industrie

Hoofdweg 14
9337PA Westervelde (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Transformatorhuis in Interbellumstijl

Inleiding TRANSFORMATORHUIS van het Energiebedrijf Groningen/Drenthe, karakteristiek gelegen op een kleine brink. Dit type, gebouwd in 1921 en ontworpen door de bedrijfsbouwkundige in typische Interbellum-architectuur, komt in Drenthe vaker voor. Dit exemplaar wordt echter vanwege de ligging in het te beschermen dorpsgezicht Westervelde (thans in procedure) als kenmerkende representant beschermd. Omschrijving In lichte en donkere baksteen opgetrokken rechthoekig gebouwtje gedekt door een met Tuile du Nord-pannen belegd zadeldak. Enigszins taps toelopende plint van baksteen; opbouw met sober decoratief metselwerk in zijgevel en topgevels; smeedijzeren sierankers en gekoppelde ventilatieroosters in topgevel. Noordgevel met dubbel opgeklampte deuren met geheng; oostgevel met plaatijzeren deur met geheng en aan weerskanten smalle vensters met glastegels onder een latei; zuidgevel met gekoppelde vensters met glastegels. De overstekende kap rust op gekoppelde korbelen op klossen. Waardering Transformatorhuis van architectuurhistorisch, typologisch, infrastructureel en stedebouwkundig belang; tevens van belang als kenmerkend en gaaf exemplaar dat is gelegen in het beschermd dorpsgezicht Westervelde (thans in procedure). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469376
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorhuis in Interbellumstijl in Westervelde

Jufferen 1 De Jufferen Lunsingh

Hoofdweg 13
Westervelde (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving BOERDERIJ van het landheren-type. Gegroeide situtatie bestaande uit een vermoedelijk 18e-eeuws woonhuisgedeelte, een wat detai..

Jufferen 2 De Jufferen Lunsingh, stookhut

Hoofdweg 13
Westervelde (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Tweede helft 19e-eeuwse STOOKHUT, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een zadeldak met oud-hollandse pan; geschulpte windv..

Boerderij met woondeel met rechte eindgevel

Hoofdweg 8
Westervelde (Gemeente Noordenveld)
Boerderij plm 1800. Woongedeelte met rechte eindgevel.

Boschlust

Hoofdweg 7
Westervelde (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving BOERDERIJ annex voormalig CAFE met doorrit uit omstreeks 1900, gebaseerd op het kop-romptype en wat betreft materiaalgebruik ..

Boschlust, stookhut

Hoofdweg 7
Westervelde (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving STOOKHUT uit omstreeks 1900, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een zadeldak met oud-hollandse pan; windveren; lichtgeto..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)