Boerderij met oplopende noklijn ("kameelrug") in Zuidvelde

Asserstraat 89
9335TA Zuidvelde (gemeente Noordenveld)

Bouwjaar: oorspr. 1660 ca. 1850 (herb.) 1660 oorspr. 1660 ca. 1850 (herb.)

Beschrijving van Boerderij met oplopende noklijn ("kameelrug")

Inleiding BOERDERIJ met kameelrug. Op deze plaats werd in 1660 al een boerderij gesticht door de familie Pelinck. Het woonhuis was toen georienteerd op de Reeweg. Het huidige woonhuis is georienteerd op de Brink en dateert van rond 1850. Het bijzondere van deze boerderij is de oplopende noklijn die aan de rug van een kameel doet denken. De boerderij behoort daarmee tot het voor de provincie Drenthe zeldzame kameelrug-type. Het erf is ten dele met veldkeien bestraat. De bijgebouwen vallen buiten de bescherming. De boerderij ligt in het aan te wijzen dorpsgezicht Zuidvelde (thans in procedure). Omschrijving Haaks op de weg gelegen, in eenvoudige, traditionele trant gebouwde boerderij onder met riet gedekt zadeldak met schild aan achterzijde; sterk oplopende noklijn. Het woonhuis is opgetrokken uit baksteen; T-ramen; topgevel met vlechtingen, jaartalankers, staafankers en zolderramen; zuidelijke zijgevel met tandlijst; entree met bovenlicht. De inrijdeur van de schuur is scheef ingezet en uitgerust met loopdeur en vierruits raam. De lage schuurgevels zijn in de loop der jaren vernieuwd. Waardering Boerderij met kameelrug en ten dele met veldkeien bestraat erf van architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang; tevens van belang wegens regionale zeldzaamheid qua type. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)