Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis ter Heide in Huis ter Heide

Boerderij

Asserstraat 136
9336TB Huis ter Heide (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Huis ter Heide

Inleiding BOERDERIJ gebouwd in 1886 op de plaats van een uit 1777 daterende voorganger die door brand werd verwoest. De afwijkende vormgeving heeft te maken met de vroegere dubbelfunctie van cafe en boerderij. De doorrit, met inrijdeur in zuidelijke en noordelijke gevel, was bereikbaar vanaf de openbare weg, wat nog steeds duidelijk valt af te lezen aan het tracé van de Asserstraat en de bermbeplanting met eiken van de vroegere openbare weg. De bijgebouwen vallen wegens te weinig monumentale waarden buiten de bescherming. Omschrijving Wat betreft materiaalgebruik en detaillering traditioneel gebouwd pand; opvallende kenmerken zijn de L-vormige plattegrond en de doorrit. Het uit baksteen opgetrokken woonhuis wordt gedekt door een met oudhollandse pannen belegd zadeldak met aan oostelijke zijde een geschulpte windveer; twee schoorstenen met kappen; gietijzeren goten. De gevels voorzien van lichtgetoogde ramen met kalf; in de zuidgevel entree met in bovenlicht levensboom; in de noordgevel kelderraam met diefijzers; in de oostelijke topgevel getoogde vierruits schuiframen. Het uit baksteen opgetrokken schuurgedeelte gedekt door een driezijdig rieten wolfdak met uileborden met ruitvormige roedeverdeling; doorrit met inrijdeuren, aan noordzijde met gebogen bovendorpel en aan zuidzijde met dito bovendorpel en ruitvormige roedeverdeling in bovenlicht; zuidgevel schuur met drie gietijzeren rondvensters, staldeuren, staafankers en vlechtingen. Waardering Boerderij, voorheen met cafe, van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch, typologisch en stedebouwkundig belang; tevens van belang wegens regionale zeldzaamheid qua type en oorspronkelijke functie (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469374
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis ter Heide in Huis ter Heide

Sluis II

Kolonievaart bij Norgervaart
Huis ter Heide (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHUTSLUIS aangelegd in 1878 ter verbetering van de in 1823 gegraven Kolonievaart naar Veenhuizen. Ter aansluiting van de vaart ..

Boerderij met woondeel met aangebouwde opkamer, achterbaander en dwars aangebouwde bijschuur

Asserstraat 78
Zuidvelde (Gemeente Noordenveld)
Boerderij met achterbaander en dwars aangebouwde bijschuur. Aan het woongedeelte aangebouwde onderkelderde opkamer in smaller bouwlichaam. F..

Boerderij met woongedeelte met rechte gevel waarnaast baander en met brede schuur

Asserstraat 93
Zuidvelde (Gemeente Noordenveld)
Boerderij, XIX A, met brede schuur. Baander naast het woongedeelte. Woongedeelte met rechte eindgevel.

Boerderij met woondeel met rechte eindgevel en zijbaander

Asserstraat 76
Zuidvelde (Gemeente Noordenveld)
Boerderij met zijbaander. Woongedeelte met rechte eindgevel. XIX A.

Boerderij met twee zijbaanders

Brink 1
Zuidvelde (Gemeente Noordenveld)
Boerderij, XVIII d, met twee zijbaanders, woongedeelte met ramen met kalf en roedenverdeling.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)