Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuiderbegraafplaats, toegangshek in Assen

Overig

Beilerstraat 86
9401PN Assen
Drenthe


Beschrijving van Zuiderbegraafplaats, toegangshek

Inleiding HEKWERK van de Zuiderbegraafplaats (die zelf niet van rijkswege wordt beschermd). Het oudste gedeelte (vak I) van de Zuiderbegraafplaats (ook bekend als Nieuwe Begraafplaats) is aangelegd aan het einde van de negentiende eeuw en is een mooi voorbeeld van een dodenakker met een lommerrijke, parkachtige aanleg. De begraafplaats werd in 1925 uitgebreid met vak II en in 1941 met vak III, waarmee zij haar huidige omvang kreeg. Op de begraafplaats bevinden zich ook oorlogsgraven van het Gemenebest. Een bijzonder onderdeel van de begraafplaats is de beschermenswaardige entree, die wordt gevormd door een monumentaal hekwerk uit het einde van de 19e eeuw. Omschrijving De entree tot de Zuiderbegraafplaats wordt gevormd door toegangshekken die zijn samengesteld uit twee grote en twee kleinere vierkante hekpijlers van natuursteen, waaraan smeedijzeren hekken zijn bevestigd. De hogere middenpijlers staan op een voet van grijze hardsteen en hebben een kraagrand op twee niveaus. De pijlers worden gedekt door een afdekplaat met een fries van accoladebogen. Ze worden bekroond door een als doodssymbool fungerende zinken vaas met geometrisch meandermotief en zwarte doek. De kleinere pijlers staan eveneens op een hardstenen voet, hebben een kraagrand in het midden en een afdekplaat met een bovenzijde in de vorm van een afgeplatte pyramide met flauw hellende vlakken. De middelste, openslaande hekken zijn hoger dan de hekken aan de buitenkant. De hekken zijn voorzien van vierkante spijlen met pijlpunten en gebogen meanderende punten. De onderste helften van de kleinere spijlen in de openslaande hekken zijn bovendien getordeerd. De hekken aan de buitenzijde van de hoofdpijlers buigen van hieruit naar beneden en zijn lager. Aan de buitenkant van de kleine pijlers buigen de hekken in een kwart cirkel naar de sloot. Waardering Toegangshekken als het hierboven omschreven exemplaar zijn zeer karakteristiek voor entrees van begraafplaatsen die zijn aangelegd in de tweede helft van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw en hebben derhalve cultuurhistorische waarde. De beeldbepalende hekken zijn nog gaaf en vormen een fraai geheel met de parkachtige begraafplaats, waardoor ook de ensemblewaarde groot is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469372
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zuiderbegraafplaats
Het toegangshek

De Zuiderbegraafplaats (1892) is een algemene begraafplaats in de Nederlandse stad Assen.

De in 1822 aangelegde Noorderbegraafplaats raakte al snel vol. Het gemeentebestuur ging daarom op zoek naar een plek voor een nieuwe begraafplaats. Naar verluidt vond men grond aankopen te duur, men besloot daarom een deel van het Asserbos langs de Beilerstraat te kappen.

De begraafplaats werd in tussen 1887 en 1892 aangelegd in de Engelse landschapsstijl naar een ontwerp van tuinarchitect Jan Vroom sr. Op de begraafplaats aan de Beilerstraat staat een baarhuisje uit 1891. De begraafplaats werd in 1925 en 1941 uitgebreid. Op de begraafplaats kan tegenwoordig alleen nog worden bijgezet.

Hier begraven

In het noordwestelijke gedeelte bevinden zich graven van zeven Britse vliegeniers die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 20 oktober 1943 met hun Lancaster even buiten Assen zijn neergestort. Op de begraafplaats staat ook een monument[1], met in een halve cirkel daarachter de graven van tien mensen die omkwamen in het verzet.

Waardering

De begraafplaats is een gemeentelijk monument en provinciaal monument[2], het smeedijzeren toegangshek is een rijksmonument.[3]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Zuiderbegraafplaats, toegangshek in Assen

De Eerste Steen

Beilerstraat 82
Assen
Inleiding Het WOONHUIS 'De Eerste Steen' is gebouwd in 1906-1907 als "boschhuisje" voor H.J. Oosting naar een ontwerp van de Asser archite..

Boswachterswoning

Beilerstraat 84
Assen
Boswachterswoning met schilddak van zwarte pannen en ankerjaartal 1789.

Port Natal, theekoepel en duiventil

Beilerstraat 84
Assen
Achtkante theekoepel met rieten dak, omstreeks 1840, en houten duiventil op het terrein van de stichting "Port Natal".

Blok van drie woningen in overgangsstijl

Beilerstraat 61
Assen
Inleiding Het uit 1905 daterende blok van drie WONINGEN is gebouwd in een overgangsstijl met verwijzingen naar de neo-renaissance en enkele..

De Pauw

Port-Natalweg 2
Assen
Inleiding Het WOONHUIS is gebouwd naar een van 1934 daterend ontwerp van de architect T. de Haan en is uitgevoerd door de aannemers Brouwer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zuiderbegraafplaats, toegangshek in Assen

Foto's (2)