Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Eerste Steen in Assen

Woonhuis

Beilerstraat 82
9401PN Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1906-1907 1907 1906-1907
Architect: G. Stel Stel G. Stel


Beschrijving van De Eerste Steen

Inleiding Het WOONHUIS 'De Eerste Steen' is gebouwd in 1906-1907 als "boschhuisje" voor H.J. Oosting naar een ontwerp van de Asser architect G. Stel. Het oorspronkelijke ontwerp laat zien dat het huis in oorsprong geen dakruiter bezat en dat het avant-corps werd beëindigd door een attiekbalustrade. Het vrijstaande landhuisje in overgangsstijl is fraai gelegen in een lommerrijke omgeving. Omschrijving Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond in wit geschilderde baksteen met zwart geschilderde plint en eveneens geschilderde, ossebloedkleurige accenten. Het verdiepingloze huis heeft een met pannen gedekt zadeldak met een grote houten dakruiter, die niet op de ontwerptekening is aangegeven. De dakruiter is voorzien van een rondboogvenster aan voor- en achterzijde, dubbele rondbooggalmgaten aan alle zijden en een uitkragende, ingesnoerde spits die is gedekt met zinken schubben. Het huis heeft een symmetrische voorgevel met roedenverdeling in de bovenlichten van de rechtgesloten gevelopeningen. In het midden bevindt zich een iets hoger opgaand avant-corps met afgeschuinde zijden. Dit maakt deel uit van een kamer, die zich bevindt boven een souterrain en waarvan de vloer een meter boven het vloerniveau van de overige vertrekken ligt. Het souterrain is voorzien van liggende vensters en heeft rondom een als terras fungerend houten plankier met rondbogen tussen palen, waarop een balustrade van houten rondbogen staat. De trap aan de voorzijde maakte geen deel uit van het oorspronkelijke ontwerp. Het avant-corps heeft aan de voorzijde een op het plankier uitkomende porte brisée en aan beide zijden een venster, waarvan de linker is behangen met persiennes. Deze rechtgesloten gevelopeningen staan onder strekken en een doorgetrokken rand met tandlijst. De voorsprong wordt beëindigd door een op klampen rustende, geprofileerde gootlijst, waarop oorspronkelijk een attiekbalustrade stond. De vensters met persiennes in de buitenste traveeën staan onder rondbogen in iets lagere geveldelen met tandlijst als aan het avant-corps. De rechter zijgevel is voorzien van een venster onder rondboog, een nieuwe entree onder de rondboog van een verdwenen venster en een niet oorspronkelijk rechtgesloten venster rechts van de entree. De achterzijde heeft twee vanuit de kap doorgetrokken uitbouwen met daartussen een terugliggende gevelpartij met niet oorspronkelijk, rechtgesloten venster met roedenverdeling en een hoger in de gevel liggende strek als restant van een verdwenen venster. De overige gevelopeningen in de achtergevel zijn ook niet oorspronkelijk. De linker zijgevel heeft op de begane grond een venster en een porte brisée naar een betegeld terras. De baksteen in de top van de puntgevel wijkt af van de andere, wat kan zijn veroorzaakt door een verbouwing. Aan het begin van de oprijlaan staan bakstenen hekpijlers met steunberen en de naam van het huis in plaatjes van Bentheimer zandsteen. Waardering Het karakteristieke, in een lommerrijke omgeving staande huis is een zich fraai naar de omgeving voegend beeldbepalend object met vooral landschappelijke waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469371
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Eerste Steen
Het huis in 2010
Het huis in 2010
Locatie Beilerstraat, Assen
Oorspr. functie woonhuis
Bouw gereed 1907
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 469371
Architect G. Stel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Boswachterswoning
De woning in 2010
De woning in 2010
Locatie Beilerstraat, Assen
Oorspr. functie dienstwoning
Bouw gereed 1813
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 8401
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Eerste Steen is een huis en voormalig landgoed in de Nederlandse stad Assen.

Landgoed

Het landgoed werd gesticht door Jan Haak Oosting (1749-1828). Hij had in 1789 grond in erfpacht gekregen aan de oostkant van de Beilerstraat en kocht twee jaar later aan de overkant een deel van het Asserbos. De naam dankt het landgoed aan het feit dat hier de eerste stenen mijlpaal stond (gerekend vanaf de Brink) langs de postweg.[1]

Zijn zoon Hendrik Jan Oosting (1787-1879), burgemeester van Assen, breidde het bezit in 1834 in oostelijke richting uit door de aankoop van heidevelden. Rond 1845 liet hij het landgoed door een tuinarchitect (vermoedelijk Lucas Pieters Roodbaard) inrichten. Hij gaf het een nieuwe naam: Dennenoord. Zijn schoonzoon C. Hiddingh kocht naastgelegen grond en stichtte daar het landgoed Port Natal. In 1879 werden beide landgoederen samengevoegd onder de naam Port Natal. Later werden delen van het terrein aan de oostkant van de Beilerstraat weer verkocht, onder andere voor de bouw van een psychiatrische inrichting. Op de plaats van de voormalige inrichting werd in 1990 het Wilhelmina Ziekenhuis Assen geopend.

Huis

Hendrik Jan Oosting (1842-1915), gemeenteraadslid en wethouder in Assen en kleinzoon van de burgemeester liet in 1906 door architect G. Stel aan de rand van het Asserbos een 'boshuis' bouwen. Het witte huis bestaat uit een verdieping en heeft een zadeldak met een houten dakruiter. Aan het begin van de oprijlaan staan twee bakstenen hekpijlers met steunberen en de naam van het huis. Het huis is een rijksmonument.

Boswachterswoning

Jan Haak Oosting liet in 1813 aan de zuidkant van het landgoed een boswachterswoning bouwen. Het ankerjaartal 1789 duidt op de stichting van het landgoed De Eerste Steen. De boswachterswoning is een rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van De Eerste Steen in Assen

Boswachterswoning

Beilerstraat 84
Assen
Boswachterswoning met schilddak van zwarte pannen en ankerjaartal 1789.

Port Natal, theekoepel en duiventil

Beilerstraat 84
Assen
Achtkante theekoepel met rieten dak, omstreeks 1840, en houten duiventil op het terrein van de stichting "Port Natal".

Zuiderbegraafplaats, toegangshek

Beilerstraat 86
Assen
Inleiding HEKWERK van de Zuiderbegraafplaats (die zelf niet van rijkswege wordt beschermd). Het oudste gedeelte (vak I) van de Zuiderbegra..

De Pauw

Port-Natalweg 2
Assen
Inleiding Het WOONHUIS is gebouwd naar een van 1934 daterend ontwerp van de architect T. de Haan en is uitgevoerd door de aannemers Brouwer..

Blok van drie woningen in overgangsstijl

Beilerstraat 61
Assen
Inleiding Het uit 1905 daterende blok van drie WONINGEN is gebouwd in een overgangsstijl met verwijzingen naar de neo-renaissance en enkele..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Eerste Steen in Assen

Foto's (2)