Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in een aan de Hollandse renaissance refererende bouwtrant in Assen

Woonhuis

Kloosterstraat 3
9401KD Assen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Woonhuis in een aan de Hollandse renaissance refererende bouwtrant

Inleiding Het omstreeks 1885 in een aan de Hollandse renaissance refererende bouwtrant opgetrokken WOONHUIS was oorspronkelijk waarschijnlijk de cipierswoning van de nabijgelegen gevangenis. Het huisje staat in het oude hart van Assen, rechts van het historische Drostenhuis en pal achter het gebouw van het Rijksarchief. Omschrijving Het door een trapgevel gedomineerde pand is verdiepingloos en heeft met geglazuurde Hollandse pannen gedekt zadeldaken. De asymmetrische voorgevel wordt verlevendigd door gele baksteen en een decoratieve toepassing van de metselverbanden. Het hoofdvolume van het huis heeft een symmetrische gevelindeling met op de begane grond twee getoogde zesruitsvensters onder segmentbogen met uitgemetselde gevelrand en persiennes. Het eveneens met persiennes behangen, getoogde venster op de zolderverdieping bevindt zich in een spaarveld met klimmend segmentboogfries. De trappen van de geveltop zijn voorzien van deklijsten en een ezelsrug met windvaan als gevelbekroning. Het ingangsrisaliet rechts van de trapgevel bezit een platte beƫindiging met een brede uitgemetselde tandlijst. De originele voordeur staat boven een hardstenen drempel en heeft een geprofileerd kalf onder een getoogd bovenlicht met glas-in-lood. De dwarsvleugel aan linker zijde bezit een nieuw opgemetselde geveltop met venster onder rollaag boven een uitbouw met een met oud-Hollandse pannen gedekt lessenaardak. De uitbouw bevindt zich achter een in de negentiende eeuw opgetrokken muur, die is gemaakt van oude kloostermoppen van het klooster Maria In Campis. De uit de muur stekende pomp dateert uit 1895 en is aangebracht boven een waterput die vermoedelijk nog uit de middeleeuwen stamt. In de rechter zijgevel bevindt zich slechts een deur met bovenlicht. Tegen de achtergevel staat een houten aanbouw onder een met bouletpannen gedekt lessenaardak en een regenpijp met negentiende eeuwse vergaarbak. Zij- en achtergevel zijn voorzien van bakgoten op klossen. Waardering Het vrijwel gave pand is een goed binnen de architectuur van de omringende historische gebouwen ingepast bouwkundig element met een karakteristieke laat negentiende eeuwse vormgeving. Het beeldbepalende pand heeft derhalve zowel architectuurhistorische als ensemblewaarde. Het maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469367
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in een aan de Hollandse renaissance refererende bouwtrant in Assen

Boerderij, mogelijk behorend bij het nonnenklooster Maria in Campis

Kloosterstraat 6
Assen
Inleiding Al in 1610 stond op de plaats van het pand Kloosterstraat 6;8 een bij het nonnenklooster Maria in Campis behorende BOERDERIJ, ee..

Drostenhuis, linker bouwhuis (voormalig koetshuis)

Kloosterstraat 2
Assen
Nog grotendeels oorspronkelijk linker bouwhuis van het voormalige Drostenhuis.

Kloosterkerk

Brink 2
Assen
Voormalige Kloosterkerk. In 1662 sterk verbouwde laat 13e eeuwse kapel van het klooster Mariacamp, waarvan de zuidmuur nog origineel is. Res..

Drents Archief

Brink 4
Assen
Inleiding Het onderkomen van het Rijksarchief is in de periode 1897-1901 gebouwd als Rijksarchief en Provinciaal Museum, naar een ontwerp ..

Ontvangershuis

Brink 6
Assen
Ontvangershuis. Deftig huis met stoep van thans 18e eeuws voorkomen, waarin resten van een der kloostergebouwen. Thans Provinciaal Museum.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in een aan de Hollandse renaissance refererende bouwtrant in Assen

Foto's (1)