Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in laat-eclectische stijl in Assen

Woonhuis

Brink 40
9401HV Assen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Woonhuis in laat-eclectische stijl

Inleiding Het ca. 1890 in een sobere laat-eclectische trant gebouwde WOONHUIS staat in een omgeving waarvan het aanzien wordt bepaald door rond de eeuwwisseling voor de gegoede burgerij en welvarende middenstand gebouwde woonhuizen. Omschrijving Het oorspronkelijk vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken herenhuis heeft een verdieping met entablement onder een met tuiles du nord gedekt, afgeknot schilddak. Het heeft een symmetrische, vijf-assige voorgevel met ventilatieroostertjes in de gepleisterde plint, brede, eveneens over de zijgevels doorgetrokken cordonlijst met liggende cartouches met rolwerk tussen de vensters en een middenrisaliet. De schuifvensters zijn rechtgesloten onder segmentbogen met sluit- en aanzetstenen en boogtrommels met gestileerde florale lijndecoraties. De entreepartij in het middenrisaliet bestaat uit een paneeldeur met stolpnaald en bovenlicht tussen gecanneleerde pilasters op hardstenen basementen. Boven de deur bevindt zich een rondboogfries en een houten balkon met geprofileerde voetplaat en eenvoudige houten balustrade, waarop een porte brisée met bovenlicht uitkomt. De gevel wordt beëindigd door een verkropt entablement met spaarveldjes tussen de consoles en de geprofileerde kroonlijst. De rechter gevel is blind en wordt slechts verlevendigd door de cordonlijst, het entablement en enkele staafankers. De achtergevel is ook voorzien van staafankers, alsmede een porte brisée en drie rechtgesloten vensters onder strekken. De uitbouw met plat is iets lager, evenals het hiermee verbonden verdiepingloze gedeelte onder met gesmoorde tuiles du nord gedekt schilddak. Deze zijn beide waarschijnlijk toegevoegd bij een van 1912 daterende verbouwing. In de linker zijgevel staan per bouwlaag twee vensters als in de voorgevel. Waardering Het beeldbepalende, in vrij gave staat verkerende huis staat tussen diverse monumentale panden in het oude hart van de stad. Vanwege de situering heeft het karakteristieke pand vooral grote ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermde stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469360
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in laat-eclectische stijl in Assen

Telegraafkantoor

Brink 41
Assen
Inleiding Het in een aan de neo-gotiek verwante stijl gebouwde pand verving het van 1854 daterende telegraafkantoortje dat zich op de zelfd..

Drostenhuis, rechter bouwhuis

Brink 42
Assen
Sterk gewijzigd rechter bouwhuis van het voormalige Drostenhuis.

Woonhuis in overgangsstijl

Brink 36A
Assen
Inleiding Het omstreeks 1905 gebouwde WOONHUIS heeft de typische kenmerken van de zogenaamde overgangsarchitectuur, een in grote lijnen no..

Hotel Overcingel, tuinkoepel

Brink 38
Assen
Inleiding Tuinkoepel, oorspronkelijk in 1874 gebouwd door Jannes Snoeken in de (latere) tuin van hotel Overcingel, op 23 mei 1995 verplaats..

Dubbel woonhuis in een aan de Art Nouveau verwante stijl

Torenlaan 3
Assen
Inleiding Het dubbele WOONHUIS is ca. 1905 gebouwd in een aan de art nouveau verwante bouwstijl. het pand heeft een opvallende voorgevel d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in laat-eclectische stijl in Assen

Foto's (1)