Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Telegraafkantoor in Assen

Gebouw

Brink 41
9401HV Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1874


Beschrijving van Telegraafkantoor

Inleiding Het in een aan de neo-gotiek verwante stijl gebouwde pand verving het van 1854 daterende telegraafkantoortje dat zich op de zelfde locatie bevond. Het werd in 1874 gebouwd als TELEGRAAFKANTOOR, dat tevens een functie als POSTKANTOOR kreeg. Nadat het nieuwe postkantoor aan de Zuidersingel in gebruik was genomen diende het Post- en Telegraafkantoor in de periode 1905-1926 als onderkomen van de Rijks Dagnormaalschool en werd het ten behoeve daarvan in 1907 inwendig verbouwd. Na 1926 bood het onder meer nog onderdak aan de openbare leeszaal. Omschrijving Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft drie bouwlagen onder een met platte Friese pannen gedekt zadeldak. De voorgevel met deels gepleisterde plint met ronde en rechthoekige ventilatieopeningen heeft een symmetrische indeling met iets hoger opgaande buitentraveeen tussen lisenen en wordt verlevendigd door accenten van gele baksteen. De diepliggende vensters op de parterre staan boven een lekdorpel en bakstenen casementen en zijn voorzien van doorgetrokken onderdorpels met brede afzaat, afgeschuinde neggen en getoogde bovenlichten onder segmentboog met uitgemetselde bovenrand. In de penanten zijn horizontaal uit het muurvlak stekende accenten aangebracht. De symmetrie van de gevel wordt in de onderste bouwlaag enigszins opgeheven door de ingangspartij in de linker travee. De boven een hardstenen stoep met een bordesje geplaatste entree met recent aangebrachte bakstenen zijmuurtjes heeft een originele vleugeldeur onder gedeeld, getoogd bovenlicht met invulling van gotische spitsboog- driepassen. Tussen de eerste en de tweede bouwlaag loopt een bakstenen cordonlijst met decoratieve metselverbanden. De vensters op de eerste verdieping zijn vergelijkbaar met die op de parterre, maar kleiner. De vensters in de middenpartij van de tweede verdieping zijn hier weer een verkorte versie van. De vensters in de buitentraveeen wijken af. Het betreft hier spitsboogbifora met romaanse kapitelen op de deelzuiltjes. De spitse geveltopjes zijn voorzien van een gietijzeren roosvenster binnen een spitsboogveld met gestucte roosdecoraties in de bovenste zwikken en deklijsten met smeedijzeren bekroning op tuit. Aan weerszijden van de toppen bevinden zich vanuit de lisenen doorgetrokken, pinakelachtige elementen. De middenpartij van de gevel wordt beëindigd door een fries van uitgemetselde spitsboogjes. De rechter zijgevel heeft vier boven elkaar geplaatste vensters onder strekken, een roosvenstertje in de top van de puntgevel en een gevelrand met profiellijst. In de iets minder hoog opgaande achtergevel staan eveneens vensters onder strekken, een ronde gevelopening, een groot samengesteld venster op de begane grond, staafankers tussen de tweede en de derde bouwlaag, drie roosvenstertjes op de eerste verdieping en een geprofileerde dakgoot die wordt ondersteund door smeedijzeren gootijzers. De linker zijgevel heeft vijf, op diverse hoogtes geplaatste vensters en een roosvenster in de top van de puntgevel. De voorste delen van de zijgevels hebben aansluitend op de voorgevel een rechte beëindiging. Waardering Het voormalige Post- en telegraafkantoor heeft architectuurhistorische waarde als een mooi en vrij gaaf voorbeeld van in een sobere neo- gotische trant gebouwd pand. Het karakteristieke, beeldbepalende gebouw heeft bovendien zeldzaamheidswaarde vanwege de oorspronkelijke functie en grote ensemblewaarde als belangrijk onderdeel van de waardevolle, tot het beschermde stadsgezicht behorende bebouwing aan de Brink. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469359
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Telegraafkantoor
Het pand in 2010
Het pand in 2010
Locatie Brink 41, Assen
Bouw gereed 1874
Bouwstijl neogotiek
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 469359
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Telegraafkantoor (1874) is een voormalig kantoor voor telegrafie in de Nederlandse stad Assen.

Het Telegraafkantoor staat aan de Brink in Assen, binnen het beschermd stadsgezicht. Het werd gebouwd ter vervanging van een eerder telegraafkantoor op deze plaats uit 1854. Later kwam ook het postkantoor in dit pand.

Het gebouw, op een rechthoekige plattegrond, heeft drie bouwlagen en een zadeldak. Het is gebouwd in een sober neogotische stijl. Kenmerkend is de symmetrische indeling van de voorgevel, die alleen wordt onderbroken door de entree. De entree is aan de linkerkant aan de voorzijde van het gebouw geplaatst boven een hardstenen stoep met een kleine bordes. De twee buitenste traveeën eindigen in twee spitsboogbifora, met een gietijzeren roosvenster en romaanse kapitelen. De middenpartij van de voorgevel wordt beëindigd door een fries van uitgemetselde spitsboogjes.

Het gebouw werd al snel na ingebruikname te klein en in 1895 werd een nieuw Post- en Telegraafkantoor gebouwd aan de Zuidersingel in Assen. Het pand aan de Brink is sindsdien onder meer gebruikt als Rijks Dagnormaalschool (1905-1926), bibliotheek en jongerencentrum. Tegenwoordig (2010) is het in gebruik als kantoor. Het gebouw is een erkend rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Telegraafkantoor in Assen

Drostenhuis, rechter bouwhuis

Brink 42
Assen
Sterk gewijzigd rechter bouwhuis van het voormalige Drostenhuis.

Woonhuis in laat-eclectische stijl

Brink 40
Assen
Inleiding Het ca. 1890 in een sobere laat-eclectische trant gebouwde WOONHUIS staat in een omgeving waarvan het aanzien wordt bepaald door..

Kloosterkerk

Brink 2
Assen
Voormalige Kloosterkerk. In 1662 sterk verbouwde laat 13e eeuwse kapel van het klooster Mariacamp, waarvan de zuidmuur nog origineel is. Res..

Hotel Overcingel, tuinkoepel

Brink 38
Assen
Inleiding Tuinkoepel, oorspronkelijk in 1874 gebouwd door Jannes Snoeken in de (latere) tuin van hotel Overcingel, op 23 mei 1995 verplaats..

Woonhuis in overgangsstijl

Brink 36A
Assen
Inleiding Het omstreeks 1905 gebouwde WOONHUIS heeft de typische kenmerken van de zogenaamde overgangsarchitectuur, een in grote lijnen no..

Kaart & Routeplanner

Route naar Telegraafkantoor in Assen

Foto's (2)