Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Borneo in Assen

Woonhuis

Oostersingel 19
9401JZ Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1908
Architect: M. de Vries Azn. Vries 1900 M. de Vries Azn.


Beschrijving van Borneo

Inleiding Het met de naam "Borneo" getooide hoekpand is in het eerste decennium van de twintigste eeuw gebouwd als WINKEL annex WOONHUIS in een overgangsstijl met art nouveau motieven naar een ontwerp van de architect M. de Vries (Azn.). Het op het kruispunt georienteerde pand staat op een in stedebouwkundig opzicht belangrijk punt bij het historische stadshart en aan de verbindingsweg naar het station. Omschrijving Het vanuit een onregelmatige plattegrond opgetrokken, twee en drie bouwlagen hoge hoekpand met souterrain heeft een deels plat en deels met gegolfde friese pannen gedekt, samengesteld schilddak dat is afgeknot. De gevels zijn van donkerrode verblendsteen met accenten van gele verblendsteen en gepleisterde details. De hoger opgaande, uit drie geveldelen bestaande middenpartij met winkelpui heeft een symmetrische indeling. De entree bevindt zich in de afgesnoten hoek en bestaat uit een tussen lisenen geplaatste originele vleugeldeur met geslepen glas in deurvensters met boogtraceringen onder een hardstenen kalf en een bovenlicht met drie rondboog glas-in-loodramen. De etalages aan weerszijden van de entree hebben vijfruitsbovenlichten met afgeschuinde bovenhoeken boven met geometrische motieven versierde hardstenen plinten, waarvan de rechter nog oorspronkelijk en de linker gewijzigd is. De muurdammen aan weerszijden van de etalagevensters zijn opgetrokken uit groene en witte verblendsteen met decoratieve randjes, waarboven een staande bekroning van gepleisterde baksteen met gestileerd bloemmotief. De puibalken hiertussen zijn versierd met smeedijzeren decoraties. Boven de entree bevindt zich een rechthoekige houten erker. Deze steunt op uitgemetselde consoles met natuurstenen kraagstukken die door middel van een segmentboog met elkaar zijn verbonden. De erker is aan de onderzijde versierd met florale decoraties en aan de bovenkant voorzien van panelen en roedenverdeling in de bovenramen. De vensters aan weerszijden van de erker zijn gekoppeld en hebben geglazuurde onderdorpels met afzaat, vensters met roedenverdeling in de bovenlichten en segmentbogen onder een eveneens segmentboogvormige overspanningsboog. Op de tweede verdieping komt een porte brisée uit op het erkerplat, waarop een niet origineel ijzeren hek staat. De vensters aan weerszijden ervan zijn samengesteld uit een hoger middenraam en twee lagere zijramen, alle met roedenverdeling in bovenlichten en met mozaiekjes in boogtrommels onder een segmentboogvormige overspanningsboog. De vensters in de tweede en de derde bouwlaag van de middenpartij worden omsloten door een uitgemetselde omlijsting, die in het rechter geveldeel is uitgevoerd in witte verblendsteen. De middenpartij wordt afgesloten door een attiek met blauwe geglazuurde steentjes, een geprofileerde rand en hoekuitstulpingen. In een zwarte glazen plaat staat de naam "Borneo" vermeld. Het lagere deel van de rechter zijgevel (Stationsstraat) is voorzien van een trasraam met geglazuurde randen om de rechtgesloten souterrainvensters en per bouwlaag drie vensters met roedenverdeling in bovenramen onder segmentbogen met eenvoudige baksteenmozaieken in de boogtrommels. De geglazuurde onderdorpels zijn op de verdieping met elkaar verbonden. De gevel is aan de bovenzijde voor een deel uitgemetseld en beëindigd door een gootlijst op klampen. Het lagere deel van de linker zijgevel (Oostersingel) is voorzien van vensters als in de rechter, maar de gevelindeling is anders. De travee links van de winkelpui bevat een originele deur met ruitjes van geslepen glas en een bovenlicht onder een op schoren steunend balkon met niet originele ijzeren balustrade, waarop openslaande balkondeuren uitkomen. Boven de balkondeuren bevinden zich drie met glas-in-lood ingevulde rondboogramen onder een op schoren steunend overstek met lessenaardak. De gevelpartij links van de ingangstravee heeft per bouwlaag twee vensters als in de rechter gevelpartij binnen een spaarveld met segmentboog. In de gevel rechtsachter zijn smalle versies van de overige vensters geplaatst. Vanuit de rechter hoek is een brede, ondiepe schoorsteenschacht opgetrokken. De gevel linksachter is blind en heeft een inspringende hoek met een balkon met openslaande deuren op beide verdiepingen. Waardering Het karakteristieke, vrij gave pand is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in art nouveau bouwstijl uitgevoerd winkel/woonhuis met zorgvuldig vormgegeven details en voor de bouwtijd karakteristieke bouwmaterialen. Het beeldbepalende hoekpand heeft door zijn ligging tevens stedebouwkundige en ensemblewaarde en maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469354
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Borneo
Oostersingel 19 Assen.jpg
Locatie Oostersingel 19 / Stationsstraat 1, Assen
Coördinaten 52° 60′ NB, 6° 34′ OL
Oorspr. functie Winkel/woonhuis
Bouw gereed 1908
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 469354
Detailkaart
Borneo (Assen)
Borneo (Assen)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Borneo is een monumentale, vroeg-20e-eeuwse winkel annex woonhuis in de Nederlandse stad Assen.

Achtergrond

Jan Lamberts (1856-1898) opende rond 1880 een sigarenzaak op de hoek van de Stationsstraat. Na zijn overlijden werd de winkel door zijn vrouw voortgezet onder de naam 'firma weduwe J. Lamberts'. In 1908 kreeg de firma vergunning om het bestaande eenlagige pand te vervangen. Lokaal architect M. de Vries Azn. ontwierp een "winkelhuis met bovenwoning"[1] in overgangsstijl, met motieven uit de art nouveau. Het was niet ongebruikelijk dat sigarenhandelaren namen ontleenden aan de Nederlandse koloniën en het nieuwe pand kreeg de naam Borneo. De entree van de winkel is gericht op de T-splitsing van de Oostersingel en de Stationsstraat. Tot in de jaren zeventig van de twintigste eeuw was het pand in gebruik als sigarenwinkel, achtereenvolgens bij Gerard Lamberts (zoon van de oprichter), Hermannus Kip en Koos Smak. Begin 21e eeuw waren er onder meer een stripwinkel en hypotheekverstrekker in gevestigd.

Beschrijving

Het pand is opgetrokken in donkerrode verblendsteen vanuit een onregelmatige plattegrond onder een samengesteld, afgeknot schilddak. De hoger opgaande middenpartij is symmetrisch opgebouwd, met op de begane grond de entree, met vleugeldeur en facetglas, daarboven een rechthoekige erker die steunt op gemetselde consoles. Op de tweede verdieping komt een porte brisée uit op het erkerplat. De middenpartij wordt afgesloten door een attiek met geglazuurde steentjes, een geprofileerde rand en hoekuitstulpingen. In het midden staat op een zwarte, glazen plaquette de naam Borneo.

Het pand medio 1910

De aan weerszijden van de entree geplaatste etalages hebben vijfruitsbovenlichten met afgeschuinde bovenhoeken boven met geometrische motieven versierde hardstenen plinten. De gevelindeling aan de Oostersingel en de Stationsstraat is verschillend; de travee links van de winkelpui bevat een originele deur met bovenlicht onder een balkon, waarop openslaande balkondeuren uitkomen. In de gevel aan de Oostersingel zijn per bouwlaag twee vensters geplaatst, aan de Stationsstraat zijn dat er drie. Het pand is op diverse plaatsen voorzien van florale decoraties.

Het pand is in 1994 als rijksmonument opgenomen in het Monumentenregister vanwege de "architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in art nouveau bouwstijl uitgevoerd winkel/woonhuis met zorgvuldig vormgegeven details en voor de bouwtijd karakteristieke bouwmaterialen. Het beeldbepalende hoekpand heeft door zijn ligging tevens stedebouwkundige en ensemblewaarde".[2] Het pand valt binnen het beschermd stadsgezicht van Assen.

Literatuur

  • Hiemink, M.H.D. en P.H. Sprik (1993) In rook opgegaan. De geschiedenis van ruim honderd jaar Asser tabaksindustrie en -handel. Asser Historische Reeks V. Assen: Vanderveen. ISBN 9080086827

Zie ook


Monumenten in de buurt van Borneo in Assen

Woonhuis in eclectische stijl

Oostersingel 3A
Assen
Inleiding Het in het centrum van de stad staande, omstreeks 1870 gebouwde dubbele WOONHUIS is een goed voorbeeld van representatieve, voor ..

Woonhuis in eclectische stijl met neo-renaissancekenmerken

Oostersingel 25
Assen
Inleiding Het ca. 1885 gebouwde WOONHUIS (met erfscheiding) bezit de karakteristieken die zo typerend zijn voor de electische woonhuisarch..

Drents Archief

Brink 4
Assen
Inleiding Het onderkomen van het Rijksarchief is in de periode 1897-1901 gebouwd als Rijksarchief en Provinciaal Museum, naar een ontwerp ..

Woonhuis in een aan de Hollandse renaissance refererende bouwtrant

Kloosterstraat 3
Assen
Inleiding Het omstreeks 1885 in een aan de Hollandse renaissance refererende bouwtrant opgetrokken WOONHUIS was oorspronkelijk waarschijnl..

Huize Ebbenerve

Stationsstraat 11
Assen
Inleiding Een van de grootste als WOONHUIS gebouwde panden in Assen is het in de jaren 1873-1875, in opdracht van de gepensioneerde kapitei..

Kaart & Routeplanner

Route naar Borneo in Assen