Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in overgangsstijl in Assen

Woonhuis

Torenlaan 1
9401HN Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Woonhuis in overgangsstijl

Inleiding Vrij sober vormgegeven vroeg twintigste eeuws WOONHUIS in een bouwstijl die het best kan worden aangemerkt als "overgangsstijl". Het in 1903 gebouwde herenhuis bezit enkele specifieke neo-renaissance kenmerken, die worden gecombineerd met details die typerend zijn voor de art nouveau. Dit in een ontwerp toepassen van twee stijlen is kenmerkend voor veel vroeg twintigste eeuwse woonhuisarchitectuur. Ten tijde van een verbouwing in 1913 was het pand in gebruik als kantoor voor Van Gend en Loos. Het huis staat aan een in 1808 aangelegde laan met bebouwing die voornamelijk is gerealiseerd in de decennia rond 1900. Omschrijving Het vanuit een rechthoekig plattegrond opgetrokken huis heeft een verdieping onder een met bouletpannen gedekt, afgeknot schild-/zadeldak. Het drie traveeën brede pand bezit een asymmetrische voorgevel met gepleisterde plint, getoogde gevelopeningen en gevelaccenten van verblendsteen en pleisterwerk. De twee-assige rechter gevelpartij heeft een symmetrische indeling met identieke vensters onder hanekammen van rode verblendsteen met gepleisterde sluit- en aanzetstenen. De verdieping wordt gemarkeerd door een brede cordonlijst met profielrand. De gevel heeft een geveltop met een fries van gekleurde baksteen tussen de kraagstenen van de dakaanzet, waarvan de rechter evenals de rechter schouder door de gevel van het buurpand is afgesneden. De geveltop is voorzien van een deklijst en een tuitbekroning met voluten, fronton en jaartalaanduiding. Het samengestelde zoldervenster staat onder een verblendstenen segmentboog met sluit- en aanzetstenen. De entree bevindt zich in de iets terugliggende linker travee. De vleugeldeur hierin heeft art nouveau raamijzers en een stolpnaald onder een bewerkt kalf en getoogd bovenlicht. Tussen de entree en het venster op de verdieping loopt een fries van verblendstenen keperboogjes, een friesvorm die in combinatie met een bol uitkragende bakstenen rand waarop de geprofileerde gootlijst rust, ook de ingangstravee beëindigd. De linker zijgevel bezit onder meer twee gietijzeren roosvensters en een gevelbeëindiging in de vorm van een tandlijst. De gevel is linksachter voorzien van een overhoekse deur met bovenlicht onder een tromp. De achtergevel is een afgeknotte puntgevel, voorzien van T-vensters onder strekken. Waardering Het nog gave pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke laat negentiende vormgeving. Het is een tot het beschermd stadsgezicht Assen behorend beeldbepalend onderdeel van de waardevolle, laat negentiende en vroeg twintigste eeuwse bebouwing aan de Torenstraat, waardoor met name de ensemblewaarde van het pand groot is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469350
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in overgangsstijl in Assen

Dubbel woonhuis in een aan de Art Nouveau verwante stijl

Torenlaan 3
Assen
Inleiding Het dubbele WOONHUIS is ca. 1905 gebouwd in een aan de art nouveau verwante bouwstijl. het pand heeft een opvallende voorgevel d..

Woonhuis in overgangsstijl

Brink 36A
Assen
Inleiding Het omstreeks 1905 gebouwde WOONHUIS heeft de typische kenmerken van de zogenaamde overgangsarchitectuur, een in grote lijnen no..

Woonhuis in eclectische stijl

Torenlaan 2
Assen
Inleiding Het oorspronkelijk als dubbel WOONHUIS gebouwde pand dateert volgens een gevelsteen van 1882. Het is gebouwd in een sobere eclec..

Woonhuis in eclectische stijl met neo-renaissancekenmerken

Torenlaan 6
Assen
Inleiding Het omstreeks 1885 gebouwde WOONHUIS is karakteristiek voor de laat negentiende eeuwse getinte woonhuisarchitectuur voor de gego..

Woonhuis in overgangsstijl

Torenlaan 11
Assen
Inleiding Het van oorsprong negentiende eeuwse WOONHUIS is in 1906 ingrijpend verbouwd in opdracht van mevr. Th.E. v.d. Wijck, geboren baro..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in overgangsstijl in Assen