Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische stijl in Assen

Woonhuis

Torenlaan 2
9401HP Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Woonhuis in eclectische stijl

Inleiding Het oorspronkelijk als dubbel WOONHUIS gebouwde pand dateert volgens een gevelsteen van 1882. Het is gebouwd in een sobere eclectische stijl en staat aan de noordzijde van een in 1808 aangelegde laan, waar de laat negentiende eeuwse bebouwing ruim twintig jaar ouder is die aan de zuidzijde van de Torenlaan. De bescherming geldt voor de laat-negentiende eeuwse hoofdvorm. Omschrijving Het uit een hoofdvolume en twee terugliggende zijvleugels samengestelde pand heeft een verdieping onder met platte Friese pannen gedekte, afgeknotte schilddaken met dakkapel. De gevel van de zes travee├źn brede middendeel met getoogde gevelopeningen heeft een licht risalerende, gepleisterd middenpartij met schijnvoegen, waarin een brede entreepartij met twee ingangen en hardstenen stoep. De gevel wordt geleed en verlevendigd door een gepleisterde plint, een brede cordonlijst, gepleisterde pilasters en een entablement met geprofileerde, uitkragende gootlijst. De originele paneel-vleugeldeuren bezitten gietijzeren raamdecoraties en een gecanneleerde stolpnaald onder bewerkt kalf en getoogd bovenlicht. De vensters aan weerszijden van het risaliet staan onder strekken. De beide bouwlagen worden gescheiden door een geprofileerde cordonlijst, waarboven gepleisterde liggende stootlijsten, geklemd tussen de cordonlijst en de onderdorpels van de verdiepingsvensters. Tegen de buitenste muurdammen staan gelede pilasters die op de verdieping worden bekroond door een composietkapiteel. De een-assige zijgevels van het hoofdvolume zijn voorzien van getoogde keldervenstertjes en een venster per bouwlaag. De een-assige vleugels, met per bouwlaag een brede gevelopening, aan weerszijden van het hoofdvolume kunnen oorspronkelijk hebben gediend als koetshuis, afgaande op de brede (gewijzigde) gevelopeningen met getoogde bovenlichten op de begane grond. Deze staan onder afdaken die steunen op een gietijzeren hoekkolom en zijn voorzien van een smeedijzeren balustrade. Hierop komen balkondeuren met boven- en zijlichten uit. De linker zijgevel is voorzien van staafankers en een getoogd verdiepingsvenster. De twee verdiepingloze uitbouwtjes aan de achterzijde hebben een met pannen gedekt schilddak. Waardering Het in redelijk gave staat verkerende pand is van architectuurhistorische waarde als typisch voorbeeld van laat negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij en welvarende middenstand. Het is een beeldbepalend en karakteristiek onderdeel van de waardevolle laat negentiende en vroeg twintigste eeuwse bebouwing aan de Torenstraat, waardoor ook de ensemblewaarde van het pand groot is. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469348
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische stijl in Assen

Dubbel woonhuis in eclectische stijl

Brink 32A
Assen
Inleiding Het in een vrij sobere eclectische stijl gebouwde dubbele WOONHUIS dateert oorspronkelijk waarschijnlijk van omstreeks 1860. Het..

Woonhuis in eclectische stijl met neo-renaissancekenmerken

Torenlaan 6
Assen
Inleiding Het omstreeks 1885 gebouwde WOONHUIS is karakteristiek voor de laat negentiende eeuwse getinte woonhuisarchitectuur voor de gego..

Woonhuis in overgangsstijl

Brink 36A
Assen
Inleiding Het omstreeks 1905 gebouwde WOONHUIS heeft de typische kenmerken van de zogenaamde overgangsarchitectuur, een in grote lijnen no..

Dubbel woonhuis in een aan de Art Nouveau verwante stijl

Torenlaan 3
Assen
Inleiding Het dubbele WOONHUIS is ca. 1905 gebouwd in een aan de art nouveau verwante bouwstijl. het pand heeft een opvallende voorgevel d..

Woonhuis in overgangsstijl

Torenlaan 1
Assen
Inleiding Vrij sober vormgegeven vroeg twintigste eeuws WOONHUIS in een bouwstijl die het best kan worden aangemerkt als "overgangsstijl"...

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in eclectische stijl in Assen