Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woningblok van zeven woningen in Assen

Woonhuis

Oosterhoutstraat 23
9401NB Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1921
Architect: Y.D. Havermans Havermans Y.D. Havermans


Beschrijving van Woningblok van zeven woningen

Inleiding WONINGBLOK II. Dit blok van zeven op de zuidelijke hoek van de Oosterhoutstraat en de Parkstraat staande woningen maakt deel uit van een kleinschalige, uit drie delen bestaande stadsuitbreiding gelegen in Assen Oud-Zuid, die in 1921 is gebouwd in opdracht van de Rijksambtenaren Woningbouw Stichting (R.A.W.B.S.). Het ontwerp in een expressionistische stijl met Amsterdamse School invloeden is van de hand van de Haagse architect Yvo. D. Havermans. Blok II vormt samen met het eveneens beschermde blok I een visuele en stedebouwkundige eenheid met een identieke detaillering en overhoeks geplaatste, op het kruispunt georienteerde hoekwoningen. Omschrijving De vormgeving en de detaillering van Oosterhoutstraat 23;25;27/Parkstraat 2;4;6;8; zijn in grote lijnen vergelijkbaar met die van Oosterhoutstraat 15;17;19;21/Parkstraat 1;3;5. Het tegenover Parkstraat 1;3;5 gebouwde blok Parkstraat 4;6;8 (subblok 4) heeft een vergelijkbare hoofdvorm, maar de gevelindeling wijkt af. Zo bezit de middenpartij van 1;3;5 slechts een erker, maar zijn de delen aan weerszijden beide voorzien van een entree. Ook de indeling van de kopgevel is anders dan die van het tegenover liggende blok. De hoekwoningen (subblok 5) zijn wel identiek aan die van het tegenover liggende blok 2. De symmetrische gevel van de woningen Oosterhoutstraat 25;27 (subblok 6) is het beste te vergelijken met de gevel van subblok 1, maar dan zonder de middenpartij tussen de gebroken topgevels. Waardering Het karakteristieke woningcomplex hoek Oosterhoutlaan/Parkstraat, waarvan blok II deel uitmaakt, is vanwege de zorgvuldige vormgeving der bouwblokken van architectuurhistorische waarde. Vanwege de samenhang tussen de bouwblokken heeft het complex ook ruimtelijke kwaliteit en is het derhalve tevens van stedebouwkundig belang. De nog vrij gave blokken I en II staan in het stadsdeel Assen Oud-Zuid, waarin veel waardevolle interbellum architectuur bewaard is gebleven, waardoor ook de ensemblewaarde groot is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469344
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woningblok van zeven woningen in Assen

Woningblok van zeven woningen

Oosterhoutstraat 15
Assen
Inleiding WONINGBLOK I. Dit blok van zeven op de noordelijke hoek van de Oosterhoutstraat en de Parkstraat gelegen woningen maakt deel uit..

Dubbel woonhuis in de stijl van de Haagse school

Parkstraat 25
Assen
Inleiding Het dubbele WOONHUIS is in 1932-1933 gebouwd voor J.G.F. Benes naar een ontwerp van de architect A. van Oosten. Het vrijstaande p..

Wilhelminaziekenhuis

Oosterhoutstraat 9
Assen
Inleiding Dit restant van het niet meer in gebruik zijnde Wilhelmina Ziekenhuis is een groot deel van het hoofdgebouw van de in 1930 gereal..

Woonhuis in kubistisch expressionistische stijl met invloeden van de Haagse School en het functionalisme

Plataanweg 3
Assen
Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1931 in opdracht van A. Kramer naar een ontwerp van architect J.F.A. Gobel. Het niet geheel naar de ontwerpt..

Woonhuis in eclectische stijl met neo-renaissancekenmerken

Zuidersingel 21
Assen
Inleiding Het omstreeks 1885 gebouwde WOONHUIS (met erfscheiding) is karakteristiek voor de laat negentiende-eeuwse woonhuisarchitectuur v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woningblok van zeven woningen in Assen