Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok van drie woningen in overgangsstijl in Assen

Woonhuis

Beilerstraat 61
9401PD Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Blok van drie woningen in overgangsstijl

Inleiding Het uit 1905 daterende blok van drie WONINGEN is gebouwd in een overgangsstijl met verwijzingen naar de neo-renaissance en enkele art nouveau details. Omschrijving. Het blok van drie woningen met verdieping staat onder een met platte Friese pannen gedekte afgeknotte kap met steile voorste dakschilden. De negen traveeën brede, asymmetrische gevelwand is voorzien van plinten, speklagen, corconlijst en op klampen steunende dakgoten. De rijkere gevelpartij in het midden (nr.63) heeft een hogere plint dan de beide andere en wordt beëindigd door een entablement met twee kleine consoles tussen zware kraagstenen op de hoeken. De plint is evenals het gepleisterde gedeelte boven de cordonlijst ingevuld met een art nouveau tegeltableaus met gestileerde florale decoraties. De diepliggende, getoogde gevelopeningen zijn voorzien van kralende, verblendstenen neggen en segmentbogen met aanzet- en sluitstenen met vrouwekopjes. De deur is voorzien van een spitsboog raam en snijwerk in de vorm van gestileerde florale decoraties. De middentravee is voorzien van een op houten consoles steunend balkon met smeedijzeren hek, waarop een porte brisée uitkomt. Boven het midden staat een opgemetselde dakkapel met klauwstukken, gebogen fronton met schelpversiering en afgebroken piramide. De linker woning (nr.61) heeft op de begane grond rechtgesloten gevelopeningen met drieruitsbovenlichten onder strekken van rode verblendsteen met sluitsteen. Het ingangsrisaliet is voorzien van een paneeldeur met smal raampje met raamijzer en staat onder een balkon als van nr.63, waarop een balkondeur uitkomt. De gevelopeningen op de verdieping zijn eveneens rechtgesloten, maar staan onder verblendstenen segmentbogen met sluitsteen. Het hoger opgaande risaliet heeft op de verdieping een uitmetseling met een halve spitsboog van verblendsteen en boven de balkondeur gekoppelde rechtgesloten vensters onder lateien. De deklijst van het risaliet is geprofileerd. De houten dakkapel heeft een uitkragende kap met een met zink bedekte spits en vleugelstukken. De rechter woning (nr.65) heeft gevelopeningen als die van nr.61. De deur staat onder een bovenlicht met roedenverdeling. Het balkon erboven, waarop een porte brisée uitkomt, is gelijk aan de andere twee. De iets hoger opgaande rechter twee traveeen zijn risalerend en voorzien van een topgevel met kraagstukken en een obelisk op de linker schouder. De top wordt bekroond door een geprofileerde rondboog. Het zoldervenster staat onder een segmentboog met sluitsteen en de kap bevat een uitkragend houten dakvenstertje met vijfhoekig raampje. Waardering De façade van het karakteristieke blok is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van vroeg twintigste-eeuwse overgangsarchitectuur in een met art nouveau details verlevendigde, late neo-renaissance stijl. Het maakt tevens deel uit van het beschermde stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469340
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok van drie woningen in overgangsstijl in Assen

Oakland

Beilerstraat 41
Assen
Inleiding Het in eclectische stijl gebouwde WOONHUIS is in 1878 gebouwd in opdracht van dr. E.P.J.W. Hartogh Heijs van Zouteveen, wiens naa..

Rijks Hogere Burgerschool

Beilerstraat 30
Assen
Inleiding Het schoolgebouw van de Rijks Hoogere Burgerschool is gebouwd in 1867 naar een ontwerp van de architect H.C. Winters. De SCHOOL s..

't Groote Holt

Van der Feltzpark 4
Assen
Inleiding De villa "t Groote Holt" is gebouwd in 1875 in sobere eclectische trant. Volgens de overlevering heeft het huis ooit in Smilde ge..

Woonhuis in eclectische stijl

Beilerstraat 22A
Assen
Inleiding Vrijstaand, ca. 1880 in eclectische stijl gebouwd WOONHUIS. Dergelijke grote woonhuizen zijn representatief voor de woonhuisarchi..

Woonhuis Hertenkamp 1

Hertenkamp 1
Assen
Inleiding Het WOONHUIS is in 1875 gebouwd in een eclectische stijl voor mr. C.L. Kniphorst. Het ontwerp is van architect J. ten Horn, aannn..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blok van drie woningen in overgangsstijl in Assen