Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met koetshuis in Assen

Woonhuis

Beilerstraat 5
9401PA Assen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1875 1875 ca. 1875


Beschrijving van Woonhuis met koetshuis

Inleiding Het ca. 1875 gebouwde WOONHUIS met KOETSHUIS onderscheidt zich van de overige bebouwing aan de Beilerstraat door de afwijkende rooilijn. Het in een sobere eclectische trant gebouwde huis staat op de plaats waar zich oorspronkelijk drie woningen bevonden. Het huis staat in een gebied waar in de decennia rond de eeuwwisseling veel woonhuizen voor de gegoede burgerij en welvarende middenstand zijn gebouwd. Omschrijving. Het vanuit een onregelmatige plattegrond opgetrokken huis heeft een verdieping onder een met platte Friese pannen gedekt afgeknot schilddak, een tentdak en een plat dak. Het pand heeft gepleisterde gevels met schijnvoegen, een grijs geschilderde plint, licht getoogde gevelopeningen en entablementen met geprofileerde gietijzeren gootlijst. Het asymmetrische vooraanzicht wordt gekenmerkt door een avant-corps met brede afgesnoten hoeken onder een tentdak met geprofileerde noklijst en een vijf schilden tellende dakdeel met gepleisterde octogonale schoorsteenschacht met bolbekroning op het afdakje. De twee travee├źn brede linker gevelpartij is voorzien van een paneel-vleugeldeur met gecanneleerde stolpnaald en bewerkt kalf met eierlijst onder een bovenlicht met gietijzeren levensboom. De linker zijgevel is onder meer voorzien van een klein ingangsportaal met plat dak, die fungeert als tussenlid naar het voormalige koetshuis. Tegen de achtergevel staat een gepleisterde uitbouw met plat dak met een iets lagere, eveneens van gepleisterde gevels en een plat dak voorziene aanbouw. Tegen de rechter zijgevel staat een verdiepingloze aanbouw met schijngevoegde gepleisterde gevels en rechtgesloten gevelopeningen onder plat dak. De rechter kopgevel van deze aanbouw is blind, de zijgevel van de hoofdvorm is op de verdieping voorzien van een venster, wat ook geldt voor de zijgevel van de iets lagere uitbouw. Het voormalige koetshuis links van het huis is verdiepingloos en heeft eveneens gepleisterde gevels met schijnvoegen onder een schilddak met platte Friese pannen en een uitkragende gootlijst. De voorzijde is voorzien van niet originele, rechtgesloten inrijdeuren en eveneens rechtgesloten vensters. Waardering Het karakteristieke pand is een goed en vrij gaaf voorbeeld van negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burger en derhalve van architectuurhistorische waarde. Het beeldbepalende pand maakt deel uit van de waardevolle voornamelijk laat- negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing aan de Beilerstraat en omgeving, waardoor ook de ensemblewaarde groot is. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermde stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469339
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met koetshuis in Assen

Woonhuis in overgangsstijl

Beilerstraat 9
Assen
Inleiding Het omstreeks 1895 in een overgangsstijl met late neo-renaissance kenmerken gebouwde WOONHUIS ligt in een gebied dat voornamelijk..

Woonhuis Dr. Nassaulaan 1 in sobere variant van de neo-klassicistische stijl

Dr. Nassaulaan 1
Assen
Inleiding Het van omstreeks 1830 daterende, vrijstaande WOONHUIS heeft de kenmerken van een sobere variant van de neo-klassicistische woonh..

Post- en Telegraafkantoor

Zuidersingel 12
Assen
Inleiding Het op een driesprong in het beschermde stadsgezicht gesitueerde POST- EN TELEGRAAFKANTOOR aan de Zuidersingel is gebouwd in 1895..

Woonhuis in overgangsstijl

Beilerstraat 10
Assen
Inleiding Het ca. 1905 gebouwde WOONHUIS heeft de kenmerken van de neo- renaissance en de art nouveau en is daarmee een typische vertegenwo..

Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk

Dr. Nassaulaan 3A
Assen
Inleiding De R.K. KERK van Onze Lieve Vrouwe Maria ten Hemelopneming is in 1933- 1934 gebouwd door de firma Siemerink en Reehuis (Wierden),..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)