Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Johan Willem Frisokazerne, hekken en schildwachthuisjes in Assen

Overig

Witterstraat bij 126 Witterstraat 126 1893 Witterstraat bij 126
9400AA Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Johan Willem Frisokazerne, hekken en schildwachthuisjes

Inleiding De HEKKEN en de bijbehorende SCHILDWACHTHUISJES zijn waarschijnlijk in 1893 met de bouw van de 'Wilhelmina' geplaatst voor het kazerneterrein van de Johan Willem Frisokazerne. De schildwachthuisjes zijn vervaardigd in de stijl van de Italiaanse renaissance en vormen de hoofdentree van het terrein dat aan Vaartzijde is omheind met ijzeren hekken, die staan tussen bakstenen hekpijlers. Omschrijving. De twee vierkante schildwachthuisjes zijn opgetrokken in baksteen en zijn bekleed met gebouchardeerde hardstenen platen. De zich verjongende huisjes hebben een rondboog opening met sluitsteen en gepleisterde binnenwanden, die zijn voorzien van schijnvoegen. De schildwachthuisjes worden aan alle vier zijden beƫindigd door een fronton met op de 'viering' een smeedijzeren versiering, de overblijfselen van de lantaarns die oospronkelijk de huisjes bekroonden. De over de gehele breedte van het terrein lopende hekken zijn van smeed- en gietijzer en staan tussen vierkante hekpijlers van baksteen met hardstenen basementen, speklagen en koppen met frontons (voor een deel met smeedijzeren bekroningen) van Bentheimer zandsteen. De hekspijlen zijn bekroond met speerpunten aan de kop van een goedendag (morgenster). De vierkante ijzeren staanders staan op natuurstenen blokken en dragen gietijzeren schildjes met de Nederlandse leeuw. De rechter bakstenen hekpijler wijkt enigszins af van de overige omdat de natuurstenen delen hier bestaan uit gepleisterde baksteen. Waardering De schildwachthuisjes en de hekken zijn vrij gave en zeldzame objecten met zowel architectuur- als cultuurhistorische waarde. Deze zeer karakteristieke kazerneonderdelen zijn bovendien van belang voor de geschiedenis van Assen als garnizoensstad en hebben grote ensemblewaarde, omdat ze integraal deel uitmaken van de kazerne en de daarbij gehorende bijzondere bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469335
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Johan Willem Frisokazerne, hekken en schildwachthuisjes in Assen

Johan Willem Frisokazerne, Emma

Vaart Zuidzijde
Assen
Inleiding KAZERNEGEBOUW 'EMMA' voorheen geadresseerd Vaart ZZ 159;161. Het eerste gebouw dat op het terrein van de Johan Willem Friso Kazer..

Johan Willem Frisokazerne, Wilhelmina

Witterstraat bij 126 Witterstraat 126 1895 Witterstraat bij 126
Assen
Inleiding KAZERNEGEBOUW 'WILHELMINA' voorheen geadresseerd Vaart ZZ 153;155;157. Het eerste gebouw dat op het terrein van de Johan Willem F..

Johan Willem Frisokazerne, bureel annex gymnastiekgebouw

Balkenweg 3D
Assen
Inleiding BUREEL annex GYMNASTIEKGEBOUW. Het op het terrein van de Johan Willem Friso kazerne gelegen pand is gebouwd omstreeks 1910 en sta..

Johan Willem Frisokazerne, Hendrik

Vaart Zuidzijde
Assen
Inleiding KAZERNEGEBOUW 'HENDRIK', voorheen geadresseerd Vaart ZZ 163;165 en gelegen op het terrein van de Johan Willem Friso kazerne. Het ..

Huis van het Asser type met later gewijzigde verhoogde middenpartij

Vaart N.Z. 126
Assen
Huis van het Asser type waarvan de verhoogde middenpartij later gewijzigd; voordeur met pilasteromlijsting; stoeppalen met kettingen

Kaart & Routeplanner

Route naar Johan Willem Frisokazerne, hekken en schildwachthuisjes in Assen