Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Johan Willem Frisokazerne, bureel annex gymnastiekgebouw in Assen

Militair Object

Balkenweg 3 D
9405CC Assen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van Johan Willem Frisokazerne, bureel annex gymnastiekgebouw

Inleiding BUREEL annex GYMNASTIEKGEBOUW. Het op het terrein van de Johan Willem Friso kazerne gelegen pand is gebouwd omstreeks 1910 en staat op de oorspronkelijke middenas van het kazerneterrein, tussen en achter de kazernegebouwen de 'Wilhelmina' en de 'Emma' en in het verlengde van de schildwachthuisjes, die oorspronkelijk de hoofdentree tot het kazerneterrein markeerden. Het gebouw wordt gekenmerkt door een vrij sobere vormgeving en verwijst door het gebruik van geblokte lisenen naar de overigens rijker versierde kazernegebouwen 'Wilhelmina', 'Emma' en 'Hendrik'. Omschrijving. De rechthoekige hoofvolume is opgetrokken in donkere baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder met bouletpannen gedekte afgeknotte schilddaken. De symmetrisch ingedeelde gevels bezitten hardstenen plinten, hoeklisenen (met blokverdeling op de begane grond) geprofileerde gootlijsten en getoogde zesruitsvensters voorzien van hardstenen onderdorpels en aanzet- en sluitstenen in segmentbogen in de eerste en in strekken in de tweede bouwlaag. De acht travee├źn brede voorgevel heeft een hoger opgaande middenpartij met een derde bouwlaag onder afgeknot schilddak, waarin twee rechtgesloten vensters staan. De cordonlijst is van Bentheimer zandsteen. In de linker travee staat een niet- originele deur met bovenlicht. Het venster in de rechter, per bouwlaag slechts een venster tellende zijgevel, is laag geplaatst. De bouwdelen aan de achterzijde hebben platte daken. De vensters in de vijf-assige achtergevel zijn op de begane grond getoogd en voorzien van verblendstenen segmentbogen. De verdieping is later toegevoegd, evenals de verdiepingloze delen aan weerszijden. De drie vensters per bouwlaag in de linker zijgevel zijn als die in de voorgevel. Waardering Gezien vanaf de Vaart heeft het karakteristieke pand vooral ensemblewaarde door de centrale situering in de oorspronkelijke middenas van het kazerneterrein en het feit dat de architectonische vormgeving de architectuur van de kazernegebouwen versterkt. Voorts is het gebouw een beeldbepalend onderdeel van het kazernecomplex en is het van belang voor de culturele en de sociaal-economische geschiedenis van Assen als garnizoensstad. Het maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469334
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Johan Willem Frisokazerne, bureel annex gymnastiekgebouw in Assen

Johan Willem Frisokazerne, Wilhelmina

Witterstraat bij 126 Witterstraat 126 1895 Witterstraat bij 126
Assen
Inleiding KAZERNEGEBOUW 'WILHELMINA' voorheen geadresseerd Vaart ZZ 153;155;157. Het eerste gebouw dat op het terrein van de Johan Willem F..

Johan Willem Frisokazerne, hekken en schildwachthuisjes

Witterstraat bij 126 Witterstraat 126 1893 Witterstraat bij 126
Assen
Inleiding De HEKKEN en de bijbehorende SCHILDWACHTHUISJES zijn waarschijnlijk in 1893 met de bouw van de 'Wilhelmina' geplaatst voor het ka..

Johan Willem Frisokazerne, Emma

Vaart Zuidzijde
Assen
Inleiding KAZERNEGEBOUW 'EMMA' voorheen geadresseerd Vaart ZZ 159;161. Het eerste gebouw dat op het terrein van de Johan Willem Friso Kazer..

Huis van het Asser type met later gewijzigde verhoogde middenpartij

Vaart N.Z. 126
Assen
Huis van het Asser type waarvan de verhoogde middenpartij later gewijzigd; voordeur met pilasteromlijsting; stoeppalen met kettingen

Johan Willem Frisokazerne, Hendrik

Vaart Zuidzijde
Assen
Inleiding KAZERNEGEBOUW 'HENDRIK', voorheen geadresseerd Vaart ZZ 163;165 en gelegen op het terrein van de Johan Willem Friso kazerne. Het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Johan Willem Frisokazerne, bureel annex gymnastiekgebouw in Assen