Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wilhelminaziekenhuis in Assen

Gebouw

Oosterhoutstraat 9
9401NA Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1930
Architect: J. en Th. Stuivinga Stuivinga J en Th J. en Th. Stuivinga


Beschrijving van Wilhelminaziekenhuis

Inleiding Dit restant van het niet meer in gebruik zijnde Wilhelmina Ziekenhuis is een groot deel van het hoofdgebouw van de in 1930 gerealiseerde uitbreiding en verbouwing van het in 1910 gebouwde ZIEKENHUIS. De ontwerpers van het in opdracht van het bestuur der Vereeniging "Het Wilhelmina Ziekenhuis" gebouwde complex waren de bekende Zeister architecten J. en Th. Stuivinga, die dit overgebleven ziekenhuisgedeelte bouwden in een aan de Delftse School verwante traditionalistische stijl. Het resterende deel van het ziekenhuiscomplex staat anno 1992 achter een afrastering en is niet meer bereikbaar. De gevelopeningen zijn afgesloten met boardplaten. Omschrijving. Het voormalige ziekenhuisgebouw bestaat uit een in baksteen opgetrokken groter bouwdeel met en een kleiner bouwdeel zonder verdieping, beide onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met houten dakkapellen. De octogonale dakruiter die oorspronkelijk het hogere bouwdeel bekroonde is inmiddels verdwenen. Dit gedeelte heeft een zes-assig vooraanzicht met door Ionische kapitelen van Bentheimer zandsteen beëindigde lisenen tussen rechtgesloten vensters onder strekken. Tussen de hogere vensters op de begane grond en de lagere verdiepingsvensters zijn reliefs van rode zandsteen met mensfiguren geplaatst. De entreepartij bestaat uit een vleugeldeur onder een op ronde kolommen op bakstenen muurtjes steunende luifel en een tweeruitsbovenlicht. Boven de entree staat een rood kruis binnen een cirkel van uitgemetselde baksteen. Het verdiepingloze rechter bouwdeel is drie traveeën breed en verschilt verder voornamelijk in hoogte van het hoofdvolume. De kopgevels zijn tuitgevels met bol op de schouders, rechtgesloten gevelopeningen en uitgemetselde deklijsten. De achtergevels van het gebouw zijn hoger opgaand met een extra bouwlaag onder plat die de lengte van de achterste dakschilden halveren. Waardering Het karakteristieke gebouw heeft enige architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van traditionalistische interbellumarchitectuur en is ook van belang voor de geschiedenis van de gezondheidszorg in Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469329
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie artikel Voor het tegenwoordige ziekenhuis aan de Europaweg, zie Wilhelmina Ziekenhuis Assen.
Wilhelminaziekenhuis
Voormalig Wilhelmina Ziekenhuis Assen.jpg
Locatie Oosterhoutstraat, Assen
Oorspr. functie ziekenhuis
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 469329
Architect Jan en Theo Stuivinga
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Wilhelminaziekenhuis is een voormalig ziekenhuis in de Nederlandse stad Assen.

In 1907 vierde Assen het honderdjarig bestaan als zelfstandige gemeente. Een aantal mensen wilde een blijvend aandenken en besloot een ziekenhuis op te richten. Er werd hiervoor een inzamelingsactie onder de bevolking gehouden. Op 5 juli 1907 kwam koningin Wilhelmina de eerste steen leggen voor het naar haar genoemde ziekenhuis.[1]

In 1910 was het gebouw aan de Oosterhoutstraat gereed. Het was van oorsprong een klein gebouw, maar langzaamaan werden er steeds meer delen aangebouwd. Begin jaren dertig werd het flink uitgebreid door de Zeister architecten Jan en Theo Stuivinga. Vooral na de Tweede Wereldoorlog werd er flink uitgebreid. Achter het oude gebouw kwam onder meer een nieuw hoofdgebouw en een nieuwe verpleegvleugel.

In de jaren tachtig, toen de verbouwingen waren afgerond, was het ziekenhuis een uitgestrekte aaneenschakeling van gebouwen tot aan de Zuidersingel. Omdat de ruimte te krap werd, besloot men uit te wijken naar een andere locatie. De psychiatrische inrichting Port Natal werd gekocht en er werd een nieuw ziekenhuis neergezet. Het nieuwe Wilhelmina Ziekenhuis Assen werd in 1990 in gebruik genomen. De uitbreidingen van het voormalige ziekenhuis aan de Oosterhoutstraat werden gesloopt, op het oude hoofdgebouw na. Dit gebouw, met terracotta gevelornamenten van Willem Coenraad Brouwer, is een erkend rijksmonument. Tegenwoordig zijn er meerdere kantoren waaronder een arbodienst en advocatenkantoren in gevestigd.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Wilhelminaziekenhuis in Assen

Woonhuis in eclectische stijl met neo-renaissancekenmerken

Zuidersingel 21
Assen
Inleiding Het omstreeks 1885 gebouwde WOONHUIS (met erfscheiding) is karakteristiek voor de laat negentiende-eeuwse woonhuisarchitectuur v..

Woonhuis in overgangsstijl

Zuidersingel 11
Assen
Inleiding Laat negentiende eeuws WOONHUIS dat is gebouwd in een karakteristieke eclectische bouwstijl van omstreeks het fin de siecle met ..

Woningblok van zeven woningen

Oosterhoutstraat 15
Assen
Inleiding WONINGBLOK I. Dit blok van zeven op de noordelijke hoek van de Oosterhoutstraat en de Parkstraat gelegen woningen maakt deel uit..

Woningblok van zeven woningen

Oosterhoutstraat 23
Assen
Inleiding WONINGBLOK II. Dit blok van zeven op de zuidelijke hoek van de Oosterhoutstraat en de Parkstraat staande woningen maakt deel uit..

Overcingel

Oostersingel 27
Assen
HOOFDGEBOUW. Onderkelderd twee verdiepingen hoog ongepleisterd huis op rechthoekig symmetrisch grondplan onder een dubbel met pannen gedekt ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wilhelminaziekenhuis in Assen

Foto's (1)