Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in overgangsstijl in Assen

Woonhuis

Beilerstraat 10
9401PK Assen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1905 1905 ca. 1905


Beschrijving van Woonhuis in overgangsstijl

Inleiding Het ca. 1905 gebouwde WOONHUIS heeft de kenmerken van de neo- renaissance en de art nouveau en is daarmee een typische vertegenwoordiger van een overgangsstijl. Het pand bevindt zich in een stadsdeel dat wordt gekenmerkt door veel laat-negentiende en vroeg-twintigste eeuwse woonhuizen voor de gegoede burgerij en behoort tot de panden die getuigen van de welstand van vele Assenaren, voortkomend uit de explosive groei van de stad in de negentiende eeuw. De bescherming geldt voor de vroeg-twintigste eeuwse hoofdvorm en de bijbehorende uitbouw. Omschrijving. Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft een verdieping onder een met geglazuurde platte Friese pannen gedekt afgeknot schilddak. De symmetrische, vijfassige voorgevel heeft een gepleisterde plint, cordonlijst, hoeklisenen met basement, entablement en getoogde, met persiennes behangen vensters onder hanekammen van verblendsteen. In het hoger opgaande middenrisalietbevindt zich een getoogd portiek met hanekam en een originele art nouveau vleugeldeur met smeedijzeren raamijzers, deels gecanneleerde stolpnaald en getoogd bovenlicht. Aan weerszijden van deze ingangstravee loopt een uitgemetselde, steensbrede band van verblendsteen met kraagstuk. Deze loopt over in houten consoles met gestileerde plantemotieven die een balkon dragen met geprofileerde voetplaat en smeedijzeren hekken tussen houten balusters. Op het balkon komt een porte brisée met getoogd bovenlicht uit. De bakstenen opbouw betreft een tuitgeveltje dat eveneens is voorzien van een in een spaarveld geplaatst getoogd venster tussen gepleisterde vleugelstukken, segmentboog boven latei, geprofileerde deklijst en uitgemetselde tuit. Aan weerszijden van de kraagstukken loopt het van gecanneleerde klampen voorziene entablement met geprofileerde gootlijst. In de rechter zijgevel staat slechts een getoogd T-venster op de verdieping. De achtergevel is voorzien van getoogde, met persiennes behangen porte brisees die uitkomen op een niet originele aanbouw. De houten dakkapel is wel negentiende eeuws en heeft een geprofileerde kroonlijst en zinken wangen. De uit de bouwtijd van het huis daterende verdiepingloze uitbouw met zadeldak is onder meer voorzien van twee gietijzeren roosvensters. In de linker zijgevel staan op diverse hoogtes geplaatste getoogde vensters met persiennes en een eveneens getoogd venstertje met diefijzers. De klampen ontbreken aan de entablementen van de achter- en de zijgevels. Waardering Het vrij gave pand is representatief voor de woonhuisarchitectuur van rond de eeuwwisseling en is als zodanig van architectuurhistorisch belang. Het beeldpalende pand maakt deel uit van de waardevolle laat-negentiende en vroeg-twintigste eeuwse bebouwing aan de Beilerstraat en heeft derhalve ook ensemblewaarde. Het huis is tevens onderdeel van het beschermde stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469327
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in overgangsstijl in Assen

Woonhuis in overgangsstijl

Beilerstraat 9
Assen
Inleiding Het omstreeks 1895 in een overgangsstijl met late neo-renaissance kenmerken gebouwde WOONHUIS ligt in een gebied dat voornamelijk..

De Oude Pastorie

Beilerstraat 20
Assen
Inleiding Het in een eclectische stijl gebouwde WOONHUIS dateert volgens een gevelsteen in de portiek, waarop ook de naam J.W. Smidt staat ..

Woonhuis met koetshuis

Beilerstraat 5
Assen
Inleiding Het ca. 1875 gebouwde WOONHUIS met KOETSHUIS onderscheidt zich van de overige bebouwing aan de Beilerstraat door de afwijkende ro..

Woonhuis Dr. Nassaulaan 1 in sobere variant van de neo-klassicistische stijl

Dr. Nassaulaan 1
Assen
Inleiding Het van omstreeks 1830 daterende, vrijstaande WOONHUIS heeft de kenmerken van een sobere variant van de neo-klassicistische woonh..

Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk

Dr. Nassaulaan 3A
Assen
Inleiding De R.K. KERK van Onze Lieve Vrouwe Maria ten Hemelopneming is in 1933- 1934 gebouwd door de firma Siemerink en Reehuis (Wierden),..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in overgangsstijl in Assen

Foto's (1)