Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische stijl in Assen

Woonhuis

Beilerstraat 22 A
9401PL Assen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Woonhuis in eclectische stijl

Inleiding Vrijstaand, ca. 1880 in eclectische stijl gebouwd WOONHUIS. Dergelijke grote woonhuizen zijn representatief voor de woonhuisarchitectuur van de gegoede burgerij in die tijd. Het ten opzichte van de overige bebouwing terugstaande pand staat in een gedeelte van het beschermde stadsgezicht, dat in Assen bekend stond als de "paleizenbuurt". De aanbouwen vallen buiten de bescherming. Omschrijving. Het vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand heeft een verdieping onder met geglazuurde platte Friese pannen gedekt, afgeknot schilddak met gepleisterde, overkapte schoorsteenschachten op alle vier nokhoeken. De wit geschilderde gevels zijn gepleisterd en verlevendigd met schijnvoegen, grijze plint, hoeklisenen met casementen en als gevelbeeindiging een grijs geschilderd entablement met op bewerkte klampen steunende geprofileerde gootlijst. De vijf traveeën brede voorgevel is symmetrisch met gevelopeningen die zijn voorzien van een profiellijst met schelpmotief in de kuif (als Beilerstraat 20), vlakke, doorgetrokken onderdorpels en een middenrisaliet. Hierin bevindt zich de entreepartij met een hardstenen stoep, paneel-vleugeldeur met stolpnaald onder een bewerkt kalf en bovenlicht. Hierboven staat een door plastisch versierde consoles gedragen balkon met smeedijzeren hekken tussen gietijzeren hoekbalusters, waarop een porte brisée met bovenlicht uitkomt. In de zijgevel bevindt zich op de verdieping een klein venster met glas-in-lood invulling binnen een profiellijst met kuif. De aanbouw met verdiepingloze toevoeging, nieuw ingangsportaal en verdieping onder plat dak maakt waarschijnlijk geen deel uit van de oorspronkelijke bouw. De achtergevel van de hoofdvorm is op de verdieping voorzien van zes-ruits schuifvensters met afgeronde bovenhoeken. De parterre is aan het oog onttrokken door moderne aanbouwen. De rechter zijgevel heeft twee rechtgesloten achtruitsvensters op de parterre en een venster met omlijsting als in de voorgevel op de verdieping. Waardering Het grote, karakteristieke huis is van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van in eclectische stijl gebouwde, representatieve woonhuisarchitectuur. Het beeldbepalende pand staat in een gedeelte van het beschermde stadsgezicht waarin veel laat negentiende en vroeg twintigste eeuwse woonhuizen voor de gegoede burgerij zijn geconcentreerd, waardoor de ensemblewaarde van het huis groot is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469325
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische stijl in Assen

De Oude Pastorie

Beilerstraat 20
Assen
Inleiding Het in een eclectische stijl gebouwde WOONHUIS dateert volgens een gevelsteen in de portiek, waarop ook de naam J.W. Smidt staat ..

Oakland

Beilerstraat 41
Assen
Inleiding Het in eclectische stijl gebouwde WOONHUIS is in 1878 gebouwd in opdracht van dr. E.P.J.W. Hartogh Heijs van Zouteveen, wiens naa..

Woonhuis in overgangsstijl

Beilerstraat 10
Assen
Inleiding Het ca. 1905 gebouwde WOONHUIS heeft de kenmerken van de neo- renaissance en de art nouveau en is daarmee een typische vertegenwo..

't Groote Holt

Van der Feltzpark 4
Assen
Inleiding De villa "t Groote Holt" is gebouwd in 1875 in sobere eclectische trant. Volgens de overlevering heeft het huis ooit in Smilde ge..

R.K. Kerk Maria ten Hemelopneming, parochiehuis

Dr. Nassaulaan 3B
Assen
Inleiding Het PAROCHIEHUIS bij de r.k kerk Maria ten Hemelopening is gebouwd in 1934-1935 naar een ontwerp van de Apeldoornse architect J. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in eclectische stijl in Assen