Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brouwerij in Hilvarenbeek

Nijverheid Industrie

Vrijthof 20
5081CB Hilvarenbeek
Noord Brabant


Beschrijving van Brouwerij

De BROUWERIJ heeft een rechthoekige plattegrond met daarop een bouwlaag, en is gedekt door een met rode pannen belegd zadeldak; de zijgevel aan de St. Sebastiaanstraat is gecementeerd en bevat rechts naast een kleine houten deur een tweelicht met kruisroede; links van de deur een drielicht, en eveneens aan die zijde een smal venster; de rechter zijgevel heeft een boogvormig beƫindigd houten zolderluik en een oculus in de top met daarin een houten vulling, waarop het embleem (de roos) van de brouwerij. De indeling van de brouwerij is als volgt: aan de zijde van het Vrijthof bevindt zich de lagerkelder met houten toegangsdeuren, troggewelfjes en stenen trap naar de bottelruimte; boven deze lagerkelder is de zgn. moutzolder aangebracht; achter de bottelruimte twee boven elkaar gelegen brouwzalen. Aan apparatuur en voorzieningen bevat de brouwerij in de bottelruimte een aantal electromotoren en aandrijfmechanismen; in de brouwzalen op de b.g. de in steen gemetselde koperen brouwketels van 20 HL en 12 HL met aftapkranen en stookgaten, een waterput en pomp, en in de bovenste brouwzaal een zinken koelschip van 32 HL en de bierpomp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 469277
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brouwerij in Hilvarenbeek

Brouwerij: Inventaris

Vrijthof 20
Hilvarenbeek
Voorts is aan INVENTARIS aanwezig: twee kroonkurkmachines (een met elektrische aandrijving en een met voetaandrijving), aluminiumafsluitappa..

Brouwerij: stookruimte

Vrijthof 20
Hilvarenbeek
Tegen de linker zijgevel van de brouwerij bevindt zich een gecementeerde lagere aanbouw - de STOOKRUIMTE - geplaatst onder zadeldak met de n..

Brouwerij: muur met hoge poort

Vrijthof 20
Hilvarenbeek
De brouwerij is door middel van een muur met hoge POORT en een tweede muur verbonden met het woongedeelte; de lage muur is gecementeerd aan ..

Brouwerij: woonhuis

Vrijthof 20
Hilvarenbeek
Het poortgedeelte sluit aan tegen de zijgevel van een kleine teruggerooide rechthoekige aanbouw van het WOONHUIS; deze aanbouw kent een bouw..

Nederlands Hervormde Kerk

Vrijthof 22
Hilvarenbeek
N.H. Kerk, in 1809 gebouwd in gemengd klassicistisch- neogotische trant naar ontwerp van L. van Heijst; bakstenen zaalkerk met 3/8 sluiting ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brouwerij in Hilvarenbeek

Foto's (2)