Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Omwalling in Tholen

Militair Object

Omwalling van stad
4690AA Tholen
Zeeland


Beschrijving van Omwalling

Van de omstreeks 1620 aangelegde OMWALLING met zeven bastions en vestinggracht zijn de volgende onderdelen - in 1846-1847 in een plantsoenaanleg veranderd - bewaard gebleven:1. de omwalling aan de westzijde van de stad, tussen de Vossemeersepoort in het noorden en de Bosstraat in het zuiden. Hiertoe behoren vier bastions, te weten: -Het bastion tegenover de hoek, gevormd door de Ten Ankerweg en de Parksingel. -Het bastion nabij de Molenvlietsestraat over het bastion heen. -Het bastion tegenover de hoek, gevormd door de Ten Ankerweg en de Molensingel (Op dit bastion staat de reeds beschermde, in 1736 gebouwde walkorenmolen). -Het bastion nabij de Oudelandsepoort. 2. Het beloop van de vestinggracht tussen de Vossemeersepoort en de Bosstraat. Dit gedeelte van de gracht is intact, met uitzondering van het deel langs de Parksingel nabij de Molenvlietsestraat, dat gedempt is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46924
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Omwalling in Tholen

Courtine II-III

Courtine II-III met gracht
Tholen
OMSCHRIJVING COMPLEX-ONDERDEEL 4Courtine II-III;Courtine met voorliggende gracht ter breedte van ca 50 m en buitengrachtboord ter breedte va..

De Hoop

Oudelandse Poort 25
Tholen
Korenmolen "De Hoop". Zeer hoge ranke walkorenmolen. Stellingmolen met gevelsteen, 1736.

Courtine III-IV

Courtine III-IV met gracht
Tholen
OMSCHRIJVING COMPLEX-ONDERDEEL 6Courtine III-IV;Courtine met voorliggende gracht ter breedte van ca 45 m en buitengrachtboord ter breedte va..

Bastion IV

Bastion IV met gracht
Tholen
OMSCHRIJVING COMPLEX-ONDERDEEL 7Bastion IV;Bastion met voorliggende gracht ter breedte van ca 35 m en buitengrachtboord ter breedte van ca 5..

Courtine IV-V

Courtine IV-V met gracht
Tholen
OMSCHRIJVING COMPLEX-ONDERDEEL 8Courtine IV-V;Courtine met voorliggende gracht ter breedte van ca 35 m en buitengrachtboord ter breedte van ..

Kaart & Routeplanner