Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig hoofdgebouw van het klein-seminarie 'Beekvliet' in Sint Michielsgestel

Gebouw

Seminarielaan 16
5271SG Sint Michielsgestel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1905-1907
Architect: W.Th. van Aalst


Beschrijving van Voormalig hoofdgebouw van het klein-seminarie 'Beekvliet'

Voormalig HOOFDGEBOUW van het Klein-Seminarie "Beekvliet"; in 1905-1907 naar ontwerp van de Bossche architect W.Th. van Aalst opgetrokken gebouw met verdieping onder met leien gedekt omlopend schilddak voorzien van met leien gedekte en beklede houten dakkapellen aan noord-, west- en zuidzijde. Het oorspronkelijk 70 m. lange, doch in 1918 tot 83 m. verlengde gebouw heeft in schoon metselwerk uitgevoerde gevels met hardstenen plint, waarin getoogde souterrain-vensters, en met natuurstenen banden en decoratieve details. De gevels zijn aan voor- en achterzijde geleed door midden- en zijrisalieten met over het hoofddak haaks doorsnijdende zadeldaken tegen topgevels gedecoreerd met ondermeer blindnissen en opklimmende boogfriezen, en door lisenen, die langs de bovenzijde der gevels door (spitsboog) friezen verbonden zijn, tussen de vensterassen; tegen de zuidelijke risalerende partij de uitbreiding van 1918; tegen de noordelijke risalerende partij en deels daarin opgenomen een torentje, dat zich na een vierkante begane grond en verdieping eerst verjongd tot achtkant en vervolgens een geheel ronde verdieping heeft, onder met leien gedekte spits met vier dakkapellen en smeedijzeren bekroning. In de gevels getoogde vensternissen met rechtgesloten 4-ruits en enkele 6-ruits ramen en siermetselwerk in de boogvelden. In het middenrisaliet een gotisch portaal met dubbele deur, waar naar-toe een zich enigszins versmallende, natuurstenen bordestrap leidt; aan weerszijden van het verdiepingsvenster een heiligenbeeld op sokkel en overhuifd door baldakijn; in de middelste blindnis van de geveltop eveneens een heiligenbeeld. In de noord- en zuidgevel eveneens een ingang met ervoor een deels bakstenen, deels natuurstenen trap met smeedijzeren hekken en erboven een insteekkap tegen topgevel. Rondom sierankers. In de risalerende middenpartij aan de voorzijde een hal met mozaiekvloer, marmeren kolommen, gebeeldhouwde kapitelen, kruisgewelven in schoon metselwerk en twee gedenkstenen, een ter herdenking van de bouw en een ter herdenking van het misbruik van het Seminarie als gijzelaarskamp; aan de achterzijde een fraai trappehuis met glas-in-lood ramen. Gebouw, dat niet alleen van groot historisch belang is vanwege het misbruik van 14 mei 1942 tot 6 september 1944 door de duitse bezetting als kamp voor Nederlandse gijzelaars (tekst herdenkingssteen), doch ook als pars pro toto van het eerste Nederlandse Klein Seminarie en dat bovendien een gaaf en qua architectuur representatief voorbeeld is van de (rooms katholieke) scholen-, internaat- en kloosterbouw rond 1900. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46923
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig hoofdgebouw van het klein-seminarie 'Beekvliet' in Sint Michielsgestel

Sint-Michaëlskerk

Nieuwstraat 34
Sint Michielsgestel
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Nieuwstraat gelegen Rooms-Katholieke kerk van Sint-Michaël; in 1929-1931 opgericht naar ontwerp v..

Landhuis Haesi Ager

Nieuwstraat 70
Sint Michielsgestel
Inleiding LANDHUIS "Haesi Ager" met twee ingangspoorten, gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw in eclectische vormen. Het door..

Pand zonder verdieping en onder met pannen gedekt schilddak, waarin een dakkapel met fronton

Schildershof 2
Sint Michielsgestel
Pand uit het tweede kwart van de 19e eeuw zonder verdieping en onder met pannen gedekt schilddak, waarin een dakkapel met fronton. Deur uit ..

N.H. pastorie

Petrus Dondersplein 13
Sint Michielsgestel
N.H. Pastorie. Herenhuis in Empirestijl, met zes- en vierdelige schuiframen, omlijste ingang, kroonlijst met tandlijst en triglyphen. Begin ..

Nederlands Hervormde Kerk

Schijndelseweg 1
Sint Michielsgestel
N.H. Kerk. Driezijdig gesloten zaalkerk met dakruiter, lisenen en spitsboogvensters, uit 1801. Inwendig stucgewelf.

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)