Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fraeylemaborg 09 Fraeylemaborg, Noorder Schathuis in Slochteren

Kasteel Buitenplaats

Hoofdweg 30
9621AL Slochteren
Groningen

Bouwjaar: 1783 1787


Beschrijving van Fraeylemaborg 09 Fraeylemaborg, Noorder Schathuis

NOORDER SCHATHUIS aan het voorplein. Langgerekt gebouw met haaks op de achtergevel aangebouwde schuur, beide gedekt door schilddaken. In het midden van de voorgevel de door pilasters met lijstkapitelen geflankeerde korfbogige doorgang van de voormalige inrijdeuren, op een steen in de boogkruin gedateerd 1783; hierboven een dakkapel. In de strek boven de inrijdeuren van de schuur een steen met het jaartal 1787. De vensters zijn op een na voorzien van een 19e-eeuwse ruitverdeling in twee rijen; in de oostelijke gevel nog een oorspronkelijk 20-ruitsvenster. Tegen de voorgevel een kas met houten geraamte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46906
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fraeylemaborg 09 Fraeylemaborg, Noorder Schathuis in Slochteren

Fraeylemaborg 12 Fraeylemaborg, voorhof

Hoofdweg 32
Slochteren
VOORHOF voor de borg, tesamen met deze laatste een eiland vormend in de slotgracht. De huidige vorm met afgeschuinde hoeken aan de voorzijde..

Fraeylemaborg 14 Fraeylemaborg, twee beelden bij de brug

Hoofdweg 32
Slochteren
TWEE BEELDEN, voorstellende Herakles en Athene (?), afkomstig van het poortgebouw en na afbraak van dit laatste op de voorhof opgesteld ter ..

Fraeylemaborg 13 Fraeylemaborg, vier vazen op de hoeken van de voorhof

Hoofdweg 32
Slochteren
VIER VAZEN, voor 1839 twee aan twee opgesteld op de hoeken van de voorhof ter plaatste van de in 1781 afgebroken torentjes. Zandstenen vazen..

Fraeylemaborg 11 Fraeylemaborg, houten brug op jukken over slotgracht, voorzien van een opklapbaar gedeelte in het midden en ijzeren leuningen

Hoofdweg 32
Slochteren
BRUG OVER SLOTGRACHT. Houten brug op jukken, voorzien van een opklapbaar gedeelte in het midden en ijzeren leuningen, welke laatste ter leng..

Fraeylemaborg 17 Fraeylemaborg, twee urnen bij de slotgracht

Hoofdweg 32
Slochteren
TWEE URNEN, staande bij de zuidoostelijke en noordoostelijke hoeken van de slotgracht. Terracotta urnen, bekroond door niet-bijpassende gebe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)