Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis Van der Feltzpark 2 in eclectische stijl in Assen

Woonhuis

Van der Feltzpark 2
9401HM Assen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1875 1875 ca. 1875


Beschrijving van Woonhuis Van der Feltzpark 2 in eclectische stijl

Inleiding Omstreeks 1875 gebouwd WOONHUIS met de stijlkenmerken van het eclecticisme. De vrijstaande villa is een van de waardevolle, voor de gegoede burgerij bestemde, voornamelijk laat negentiende-eeuwse en vroeg twintigste-eeuwse panden in de "paleizenbuurt", een belangrijk gedeelte van het beschermd stadsgezicht Assen. Omschrijving. Het vrijstaande pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en heeft een verdieping onder een met platte Friese pannen gedekt, afgeknot schilddak met overkapte, gepleisterde schoorsteenschachten op alle vier nokhoeken. De gepleisterde gevels zijn voorzien van schijnvoegen, een grijs geschilderde plint. hoeklisenen met casementen en een verkropt entablement met geprofileerde gootlijst op gesneden klampen. De symmetrische, vijf traveeën brede voorgevel bevat gevelopeningen (T-vensters op de verdieping) met afgeronde bovenhoeken binnen een profiellijst met kuif. In de risalerende middentravee bevindt zich de entree, die is samengesteld uit een hardstenen stoep en paneel-vleugeldeuren onder kalf met eierlijst en bovenlicht. De porte brisée hierboven komt uit op een balkon met een balustrade van gietijzer tussen houten hoekbalusters met gietijzeren bekroningen. Het balkon heeft aan de onderkant een decoratieve lampbevestiging van stucwerk en steunt op plastisch versierde consoles. Rechts van de entree bevindt zich nog de oorspronkelijke, in marmer uitgevoerde brievenbus. De rechter zijgevel is ook voorzien van hoeklisenen en telt per bouwlaag twee, boven elkaar staande vensters als in de voorgevel, met daartussen (op de verdieping) een kleiner rechtgesloten venster zonder omlijsting. Aan de achterzijde zijn de gevelopeningen rechtgesloten. Hier tegenaan staat een uit gepleisterde baksteen opgetrokken, mogelijk later toegevoegde uitbouw met afgesnoten hoek en een nieuwe muur van schone baksteen onder een met tuiles du nord gedekt, afgeknot schilddak. De houten dakkapel aan achterzijde is eveneens toegevoegd. De linker zijgevel is per bouwlaag voorzien van drie vensters als in de voorgevel. De twee voorste vensters hierin zijn voorzien van een kuif, het derde venster niet. Waardering Het karakteristieke huis is van architectuurhistorische waarde als een gaaf voorbeeld van eclectische woonhuisarchitectuur. Het is een beeldbepalend pand in een deel van de stad, waarin veel waardevolle laat negentiende- en vroeg twintigste-eeuwse representatieve woonhuizen voor de gegoede burgerij zijn geconcentreerd. Als onderdeel van deze bebouwing heeft het derhalve grote ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468981
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis Van der Feltzpark 2 in eclectische stijl in Assen

Woonhuis Dr. Nassaulaan 7 in eclectische stijl met invloeden van de gotiek en de chaletstijl

Dr. Nassaulaan 7
Assen
Inleiding Het in 1876 gebouwde WOONHUIS is op een bijzondere wijze vorm gegeven in een eclectische stijl met invloeden van de gotiek (perpe..

Villa Aschwing

Dr. Nassaulaan 9
Assen
Inleiding De 'Villa Aschwing' is een in 1877 in een eclectische stijl gebouwd WOONHUIS. De grote, vrijstaande villa werd gebouwd in opdrach..

't Groote Holt

Van der Feltzpark 4
Assen
Inleiding De villa "t Groote Holt" is gebouwd in 1875 in sobere eclectische trant. Volgens de overlevering heeft het huis ooit in Smilde ge..

Gymnasium

Dr. Nassaulaan 5
Assen
Gymnasium. Rechthoekig uitwendig gewit gebouw uit 1824.

Woonhuis Betsy

Dr. Nassaulaan 12
Assen
Inleiding De villa 'Betsy' is gebouwd in 1897 in een eclectische neo-renaissance stijl, naar een ontwerp van de architect T. Boonstra. Het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis Van der Feltzpark 2 in eclectische stijl in Assen

Foto's (1)