Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Groote Holt in Assen

Woonhuis

Van der Feltzpark 4
9401HM Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van 't Groote Holt

Inleiding De villa "t Groote Holt" is gebouwd in 1875 in sobere eclectische trant. Volgens de overlevering heeft het huis ooit in Smilde gestaan, is steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd in Assen. Het grote, vrijstaande WOONHUIS, dat ook een functie heeft gehad als kantoor der belastingen behoort tot de oudere panden in de "paleizenbuurt" en dateert uit het jaar van de aanleg van het Van der Feltzpark (1875). Het op het kruispunt georienteerde pand is een representatieve vertegenwoordiger van de waardevolle, voornamelijk negentiende en vroeg-twintigste eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede Asser burgerij in dit gedeelte van de oude stad. Het achter het huis staande twintigste eeuwse pand en het tussenlid vallen buiten de bescherming. Omschrijving. Het uit drie delen samengestelde huis heeft cremekleurige gepleisterde gevels met schijnvoegen, plint, smalle cordonlijst en een verdieping onder twee met tuiles du nord en Oegstgeester pannen gedekte schilddaken en een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. De symmetrische voorgevel heeft een door middel van lisenen geaccentueerd, driedelig aanzicht met een hoger opgaande middenpartij met tuitgevel onder zadeldak. Deze middenpartij, zowel als de bouwdelen aan weerszijden hebben aan de voorzijde per bouwlaag twee licht getoogde, met persiennes behangen acht- (begane grond) en zesruitsvensters (verdieping) binnen een profiellijst. De middenpartij heeft een zadeldak en is voorzien van een breed balkon met smeedijzeren hekken, waarop twee porte brisées uitkomen. De naam van het huis staat vermeld in de casementen onder het openslaande rondboogvenster binnen een spaarveld met klimmende rondboogfries in een geveltop die is voorzien van schouders en een geprofileerde deklijst. De lagere bouwdelen aan weerszijden hebben een schilddak en worden beëindigd door een entablement met uitkragende, geprofileerde gootlijst. De drie-assige linker zijgevel is eveneens symmetrisch met vensters als in de voorgevel en een eveneens omlijste entree. Deze heeft een paneel-vleugeldeur met gietijzeren raamijzers onder geprofileerd kalf en segmentboogvormig bovenlicht met gebogen roedenverdeling. In de symmetrisch ingedeelde achtergevel staan zes- en achtruitsvensters en een tuin-porte brisée. De gevel is in het midden voorzien van een puntgeveltje met aan weerszijden een eenvoudige dakkapel met plat dak. Het vroeg-twintigste eeuwse pand in de tuin is door middel van een tussenlid met plat dak verbonden met het huis. De symmetrische rechter zijgevel is vergelijkbaar met de linker. De tuin- porte brisée heeft hier een bovenlicht met een invulling van radiaal geplaatste gedraaide balusters binnen een geprofileerde rondboog. De tuin ligt achter een erfscheiding in de vorm van hekken van smeed- en gietijzer tussen gecanneleerde, gietijzeren balusters. De tuin- en de toegangshekken zijn bevestigd aan vierkante hekpijlers van baksteen. Waardering Het karakteristieke pand is van architectuurhistorische waarde als gaaf en mooi voorbeeld van negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij. Omdat het beeldbepalend pand is gesitueerd op een gevoelige locatie in de "paleizenbuurt", waar veel waardevolle negentiende eeuwse en vroeg twintigste eeuwse woonhuisarchitectuur is geconcentreerd, heeft het huis grote stedebouwkundige en ensemblewaarde. Het huis staat tevens in het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468979
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
't Groote Holt
Van der Feltzpark 4 Assen.jpg
Locatie Van der Feltzpark 4, Assen
Oorspr. functie Woonhuis
Bouw gereed 1875
Bouwstijl Eclectische stijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 468979
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

't Groote Holt is een monumentaal herenhuis in het Van der Feltzpark in de Nederlandse stad Assen.

Beschrijving

Volgens overlevering stond de villa eerder in Smilde en werd het na afbraak steen voor steen weer in Assen opgebouwd. Het pand is door een onbekende architect ontworpen in eclectische stijl. Het staat georiënteerd op het kruispunt met de Beilerstraat.

Het huis is samengesteld uit drie delen, met gepleisterde gevels met schijnvoegen, plint, smalle cordonlijst en een verdieping onder twee met tuiles du nord en Oegstgeester pannen gedekte schilddaken en een met Hollandse pannen gedekt zadeldak.

De voorgevel heeft een symmetrische opbouw, die wordt geaccentueerd door middel van lisenen in de middenpartij. De verhoogde middenpartij heeft een tuitgevel onder zadeldak en op de verdieping een balkon. In elk van de drie delen zijn op elke bouwlaag twee licht getoogde vensters met profiellijst aangebracht. In de casementen onder het rondboogvenster in de middenpartij wordt de naam van het huis vermeld.

Het huis valt binnen het beschermd stadsgezicht van Assen.

Waardering

Het pand werd in 1994 opgenomen in het Monumentenregister. Het is "van architectuurhistorische waarde als gaaf en mooi voorbeeld van negentiende-eeuwse woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij. Omdat het beeldbepalend pand is gesitueerd op een gevoelige locatie in de "paleizenbuurt", waar veel waardevolle negentiende-eeuwse en vroeg twintigste-eeuwse woonhuisarchitectuur is geconcentreerd, heeft het huis grote stedebouwkundige en ensemblewaarde."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van 't Groote Holt in Assen

Rijks Hogere Burgerschool

Beilerstraat 30
Assen
Inleiding Het schoolgebouw van de Rijks Hoogere Burgerschool is gebouwd in 1867 naar een ontwerp van de architect H.C. Winters. De SCHOOL s..

Woonhuis Van der Feltzpark 2 in eclectische stijl

Van der Feltzpark 2
Assen
Inleiding Omstreeks 1875 gebouwd WOONHUIS met de stijlkenmerken van het eclecticisme. De vrijstaande villa is een van de waardevolle, voor ..

Oakland

Beilerstraat 41
Assen
Inleiding Het in eclectische stijl gebouwde WOONHUIS is in 1878 gebouwd in opdracht van dr. E.P.J.W. Hartogh Heijs van Zouteveen, wiens naa..

Woonhuis Hertenkamp 1

Hertenkamp 1
Assen
Inleiding Het WOONHUIS is in 1875 gebouwd in een eclectische stijl voor mr. C.L. Kniphorst. Het ontwerp is van architect J. ten Horn, aannn..

Villa Aschwing

Dr. Nassaulaan 9
Assen
Inleiding De 'Villa Aschwing' is een in 1877 in een eclectische stijl gebouwd WOONHUIS. De grote, vrijstaande villa werd gebouwd in opdrach..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Groote Holt in Assen

Foto's (1)