Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hertenstal in Assen

Gebouw

Hertenkamp 4
9401HL Assen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1875 1875 ca. 1875


Beschrijving van Hertenstal

Inleiding HERTENSTAL uit omstreeks 1875, gelegen in de 1841 aangelegde hertenkamp. Volgens overlevering vormde de vangst van een koningshert onder Gasselternijveen in 1841 de aanleiding tot de door de toenmalige burgemeester H.J. Oosting geinitieerde aanleg van een hertenkamp die is gesitueerd aan de rand van het vroeg-negentiende eeuwse Asscher Bos. Het meest opvallende element in deze hertenkamp, die niet van rijkswege wordt beschermd, is de waarschijnlijk omstreeks 1875 gebouwde houten hertenstal. Omschrijving. De op een belt gebouwde houten stal heeft een onderbouw van baksteen, wanden van liggende planken en een met riet gedekt zadeldak met concaaf gewelfde dakschilden, een houten nok, geschulpte windveren en korte makelaars. De kopgevels hebben een dunne cordonlijst, een spitsboogdoorgang met profiellijst en een ronde gevelopening met omlijsting in de geveltop. De blinde zijgevels zijn voorzien van op poeren staande ronde houten kolommen, die een flauw hellend afdak dragen met geschulpte windveren, die ter hoogte liggen van de cordonlijst. Onder het afdak aan noord-oostzijde zijn drie smeedijzeren ruiven bevestigd. Rechts van de zuid-oostelijke spitsboogdoorgang is een deur uitgezaagd. Links aan de zuid-westgevel staat een ondiepe uitgebouwde "kast". Waardering De hertenstal is een gaaf en zeldzaam object, gelegen in een fraaie omgeving, waarvan het integraal deel uitmaakt. De stal heeft dus zowel zeldzaamheids- als ensemblewaarde en is bovendien beeldbepalend voor de hertenkamp, die ligt binnen het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468976
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hertenstal (Assen)
De stal, op de achtergrond het huis aan de Hertenkamp 1
De stal, op de achtergrond het huis aan de Hertenkamp 1
Locatie Assen
Oorspr. functie Dierenverblijf
Bouw gereed ca. 1875
Bouwstijl Eclectische stijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 468976
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De hertenstal is een rijksmonument[1] in de Nederlandse plaats Assen.

Beschrijving

In 1841 werd in opdracht van burgemeester Hendrik Jan Oosting een deel van het Asserbos gekapt voor de aanleg van een hertenkamp langs de Hoofdlaan (tegenwoordig: Dr. Nassaulaan).

Waarschijnlijk rond 1875, in de tijd dat het Van der Feltzpark werd aangelegd, werd op een belt in de hertenkamp een houten stal gebouwd. De stal heeft een bakstenen onderbouw, wanden die zijn opgebouwd met liggende planken en een met riet gedekt zadeldak met concaaf gewelfde dakschilden, een houten nok, geschulpte windveren en korte makelaars. Aan de noordoostkant zijn onder het afdak drie smeedijzeren ruiven voor de herten aangebracht.

De stal en de hertenkamp liggen binnen het beschermd stadsgezicht van Assen.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hertenstal in Assen

Woonhuis Hertenkamp 1

Hertenkamp 1
Assen
Inleiding Het WOONHUIS is in 1875 gebouwd in een eclectische stijl voor mr. C.L. Kniphorst. Het ontwerp is van architect J. ten Horn, aannn..

Blok van vijf officierswoningen

Hertenkamp 4
Assen
Inleiding Blok van vijf WONINGEN, gebouwd in 1895 in opdracht van het Ministerie van Oorlog voor de huisvesting van officieren van de Johan..

Villa Aschwing

Dr. Nassaulaan 9
Assen
Inleiding De 'Villa Aschwing' is een in 1877 in een eclectische stijl gebouwd WOONHUIS. De grote, vrijstaande villa werd gebouwd in opdrach..

Woonhuis Dr. Nassaulaan 20 in Um 1800-stijl

Dr. Nassaulaan 20
Assen
Inleiding Het vrijstaande WOONHUIS (met giet- en smeedijzeren hekwerk) is in 1915 gebouwd voor A. Dorhout Mees naar een ontwerp van de Gron..

Woonhuis Dr. Nassaulaan 16 in overgangsstijl

Dr. Nassaulaan 16
Assen
Inleiding Het omstreeks de eeuwwisseling gebouwde, vrijstaande WOONHUIS is een voorbeeld van de Overgangsarchitectuur van rond de eeuwwisse..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hertenstal in Assen

Foto's (1)