Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel annex woonhuis in overgangsstijl in Assen

Woonhuis

Kerkstraat 20
9401GW Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1905
Architect: M. de Vries Azn. Vries 1905 M. de Vries Azn.


Beschrijving van Winkel annex woonhuis in overgangsstijl

Inleiding Het pand Kerkstraat 20-24 is oorspronkelijk gebouwd als dubbele bovenwoning annex "magazijn voor glas, aardewerk en luxeartikelen", een functie die nog in de originele belettering staat vermeld in de latei boven de winkelpui. Het in 1905 in Overgangsstijl (voor opdrachtgever S.) gebouwde WINKEL/WOONHUIS is ontworpen door de architect M. de Vries, wiens naam evenals het bouwjaar staat vermeld in een glazen geveltableau. Omschrijving. Het pand heeft drie bouwlagen onder plat dak, waarvan de parterre een winkel-en de twee verdiepingen een woonfunctie hadden. De asymmetrische voorgevel met verspringende gevelvelden is opgetrokken in rode verblendsteen. De deels nog in oorspronkelijke staat verkerende winkelpui heeft in de twee buitenste van de drie terugliggende entreepartijen nog de oorspronkelijke, fraai bewerkte art nouveau deuren met geslepen glas boven hardstenen drempels en poeren. De pui is onder het rechter etalageraam en in de linker penant nog voorzien van de oorspronkelijke, geprofileerde zwart geschilderde plint en heeft onder de brede geglazuurde lijst met waterhol ook nog de originele latei in de vorm van een met metalen bloemen versierde puibalk. De bovenlichten die zich hier oorspronkelijk onder bevonden zijn geheel weggewerkt achter detonerende platen, die een visuele breuk veroorzaken tussen de pui en de rest van de façade. Links van de linker entree bevindt zich een poortdoorgang. De eerste verdieping heeft een onregelmatige gevelindeling met vensters onder segmentbogen met eenvoudige baksteenmozaiekjes in de boogtrommels, roedenverdeling in de bovenramen en doorlopende, geglazuurde onderdorpels en waterlijsten met doorgetrokken afzaat. De vensters zijn van links naar rechts: een breed samengesteld venster, twee smalle vensters met smalle bakstenen penant onder overspanningsboog en een hangende houten erker waarin bovenlichten met een fries van naar Art Nouveau verwijzende hoefijzerbogen en een hoge, beschoten bovenrand met kroonlijst. Rechts hiervan een samengesteld venster met een breed middenraam tussen twee lagere, smalle zijramen en roedenverdeling in de bovenramen onder segmentboog. Hiernaast staat een glazen tegeltableau met een afbeelding van Mercurius, zweepslagmotieven, bouwjaar en de naam van de architect. Boven het venster in de rechter travee bevindt zich een blinde rondboog bifora met een invulling van ruitmotieven. De venster bevinden zich tussen kraagstenen van Bentheimer zandsteen, die de aanzet zijn van uitgemetselde velden, waartussen zich de bovenramen van de eerste verdieping en de vensters van de tweede verdieping bevinden. Ook de gevelopeningen op de tweede verdieping zijn voorzien van geglazuurde onderdorpels met afzaat en segmentboogjes met baksteenmozaiekjes in de boogtrommels. De hoek- en de kraagstenen zijn eveneens van Bentheimer zandsteen, een steensoort die ook is gebruikt voor de afdeklijsten op de randen van de onregelmatige gevelbeëindiging. De iets hoger opgaande rechter gevelpartij verloopt rechts naar een lagere travee, die wordt beëindigd door een kroonlijst onder een half, met geglazuurde Lucas IJsbrandspannen gedekt, afgeknot schilddak. De travee links van de erker wordt beëindigd door een tuit met geprofileerde kroonlijst. De linker gevelhoek heeft een bekroning van Bentheimer zandsteen. De linker zijgevel en de achtergevel zijn opgetrokken uit gewone machinale baksteen en zijn van ondergeschikt belang. Waardering Het vrij gave pand is een beeldbepalend onderdeel van een gesloten straatwand in het centrum van de stad, waardoor het ook ensemblewaarde heeft. De façade is zeer karakteristiek vanwege de gebruikte steensoort en de detaillering, die evenals diverse stijlkenmerken representatief zijn voor vroeg-twintigste eeuwse winkel-/woonhuisarchitectuur. Het pand maakt tevens deel uit van het beschermde stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468975
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel annex woonhuis in overgangsstijl in Assen

Winkel annex woonhuis in Um 1800-stijl

Markt 17
Assen
Inleiding De omstreeks 1915 gebouwd WINKEL annex WOONHUIS is gebouwd in een vooral in het tweede decennium van de twintigste eeuw in zwang ..

Hofstedehuis

Markt 11
Assen
Inleiding Het 'Hofstedehuis' is in 1783-1784 gebouwd door timmerman/architect Abraham Martinus Sorg. Deze verkocht het WOONHUIS nog in hetz..

Dubbel woonhuis in neo-renaissancestijl

Kerkstraat 5
Assen
Inleiding Het ca. 1890 als DUBBEL WOONHUIS gebouwde pand heeft de stilistische kenmerken van de neo-renaissance, een stijl die karakteristi..

Woonhuis met lijstgevel

Collardslaan 2
Assen
Inleiding Het ca. 1895 in eclectische trant gebouwde WOONHUIS met lijstgevel is karakteristiek voor veel laat-negentiende eeuwse woonhuisar..

Jozefkerk, consistorie

Collardslaan 2A
Assen
Inleiding De CONSISTORIE is in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd tegen de achtergevel van de uit 1848 daterende hervormde Joz..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel annex woonhuis in overgangsstijl in Assen

Foto's (1)