Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel annex woonhuis in Um 1800-stijl in Assen

Woonhuis

Markt 17
9401GT Assen
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1915 1915 ca. 1915


Beschrijving van Winkel annex woonhuis in Um 1800-stijl

Inleiding De omstreeks 1915 gebouwd WINKEL annex WOONHUIS is gebouwd in een vooral in het tweede decennium van de twintigste eeuw in zwang zijnde bouwstijl, die verwant is aan het negentiende eeuwse (neo-)klassicisme en bekend staat als Um 1800-stijl. Het pand maakt deel uit van een vrijwel gesloten straatwand. Omschrijving. Het pand heeft twee en drie bouwlagen onder een grotendeels plat dak met aan weerszijden met tuiles du nord gedekte dakschilden. De symmetrische voorgevel is opgetrokken uit oranje en rode verblendsteen en wordt geleed door lisenen. De winkelpui is grotendeels vernield door ingrijpende wijzgingen, waardoor alleen de hardstenen muurdammen en plinten onder de rechter etalagevensters nog oorspronkelijk zijn. De rest van de façade is vrijwel geheel intact gebleven met handhaving van de rechtgesloten vensters met hardstenen onderdorpels en roedenverdeling in bovenlichten onder strekken. De hoger opgaande middenpartij met een tweede verdieping is vier-assig en heeft aan weerszijden een liseen die wordt bekroond door een hardstenen kapiteel met eierlijst. Deze middenpartij heeft een klassicistische gevelbeeindiging in de vorm van een entablement, waarboven een fronton met gepleisterd tympaan onder zadeldak. De lagere gevelpartijen zijn twee traveeën breed met op de verdieping twee keer twee rechtgesloten vensters onder een uitgemetseld gevelveld met keperfries. De hoger opgaande hoeklisenen worden bekroond door een hardstenen versiering met bol. Boven de uitkragende, op klampen steunende goten bevindt zich in beide, met muldenpannen gedekte dakschilden een originele houten dakkapel met fronton. De rechter zij- gevel en de achtergevel zijn opgetrokken in gewone machinale baksteen en zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. Waardering Het karakteristieke pand is een eenvoudige, maar goede representant van een vroeg twintigste eeuwse bouwstijl, die overigens in de winkelarchitectuur weining werd toegepast. Het pand is derhalve van architectuurhistorisch belang en heeft tevens ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van dit deel van het stadscentrum, dat behoort tot het beschermd stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468974
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel annex woonhuis in Um 1800-stijl in Assen

Winkel annex woonhuis in overgangsstijl

Kerkstraat 20
Assen
Inleiding Het pand Kerkstraat 20-24 is oorspronkelijk gebouwd als dubbele bovenwoning annex "magazijn voor glas, aardewerk en luxeartikelen..

Hofstedehuis

Markt 11
Assen
Inleiding Het 'Hofstedehuis' is in 1783-1784 gebouwd door timmerman/architect Abraham Martinus Sorg. Deze verkocht het WOONHUIS nog in hetz..

Huis van twee verdiepingen met monumentale ingangspartij

Markt 7
Assen
Huis van twee verdiepingen met monumentale ingangspartij, waarboven balkon, omstreeks 1840.

Dubbel woonhuis in neo-renaissancestijl

Kerkstraat 5
Assen
Inleiding Het ca. 1890 als DUBBEL WOONHUIS gebouwde pand heeft de stilistische kenmerken van de neo-renaissance, een stijl die karakteristi..

Woonhuis met lijstgevel

Collardslaan 2
Assen
Inleiding Het ca. 1895 in eclectische trant gebouwde WOONHUIS met lijstgevel is karakteristiek voor veel laat-negentiende eeuwse woonhuisar..

Kaart & Routeplanner