Woonhuis Betsy in Assen

Dr. Nassaulaan 12

Architect: T. Boonstra Boonstra T. Boonstra

Beschrijving van Woonhuis Betsy

Inleiding De villa 'Betsy' is gebouwd in 1897 in een eclectische neo-renaissance stijl, naar een ontwerp van de architect T. Boonstra. Het vrijstaande, op de hertenkamp georienteerde WOONHUIS is een van de vele waardevolle voor de gegoede burgerij gebouwde negentiende en vroeg-twintigste eeuwse panden in de "paleizenbuurt". Omschrijving. Het huis heeft twee bouwlagen onder een met pannen gedekt afgeknot schilddak. De bakstenen gevels zijn verlevendigd door speklagen, natuurstenen en gepleisterde details, een hardstenen plint, een geprofileerde cordonlijst en een entablement met eveneens geprofileerde gootlijst op bewerkte klampen. De linker gevelpartij van de asymmetrische voorgevel is drie-assig met op de begane grond twee vensters en een entree met kroonlijst onder hanekammen met sluit- en aanzetstenen en verdiepingsvensters onder frontons met terugliggende timpanen. De vensters zijn tevens voorzien van lekdorpels met geprofileerde onderrand waaraan gecanneleerde mutuli met diamantkopjes en guttae hangen. De entreepartij bestaat uit een ondiepe, rechtgesloten portiek met hardstenen stoep, hardstenen gevelplaat (zonder gegevens), een gewelfd plafond van gele baksteen en een originele paneel-vleugeldeur met gietijzeren raamijzers, gebogen frontons, leeuwekopjes en stolpnaald met composietkapiteeltje onder een kalf met tandlijst en rechtgesloten bovenlicht. Voor het risaliet rechts van de entree staat een veranda met een terras van hardsteen met een groot vloermozaiek. De met grote glasvlakken ingevulde zijwanden zijn voorzien van houten panelen aan de onderkant en dragen een afdak met verkropte kroonlijst. Op het terras komen twee vernieuwde porte brisées uit die staan aan weerszijden van een ondiepe rondboognis met profiellijst en piedestal. De kap van het afdak is gedekt met zinken platen met imitatieschubben, waarop een balkon staat met smeedijzeren hekken tussen houten balusters. Op het plat komt een brede, rechtgesloten opening uit met eveneens vernieuwde vensters en een porte brisée onder het oorspronkelijke bovenlicht dat is samengesteld uit een fries van rondbogen. Het geheel staat onder een gebogen fronton met profielrand en de naam "Betsy" in een in het timpaan van een gebogen fronton geplaatste cartouche. De opgemetselde dakkapel hierboven is voorzien van een rechtgesloten venster onder strek met aanzetstenen, vleugelstukken met voluten en een kroonlijst, waarop een fronton met diepliggend timpaan staat. In de linker zijgevel staan vensters als in de voorgevel en de hardstenen plint is voorzien van roosters in ronde openingen. Tussen de vensters op de parterre bevindt zich een liggend venster met glas-in- lood binnen een cartouche. Aan de achterzijde bevindt zich een verdiepingloze aanbouw met plat dak. De achtergevel is voorzien van rechtgesloten vensters met sluit- en aanzetstenen op de begane grond en vensters onder segmentboog met sluit- en aanzetstenen op de verdieping, waarin eveneens een blinde segmentboog bifora (met toegevoegde rechtgesloten gevelopeningen) onder overspanningsboog is geplaatst. De achtergevel is niet voorzien van een plint en aan het entablement ontbreken de klampen. De rechter zijgevel heeft een plint als aan de linker zijgevel en de vensters zijn als die in de voorgevel en de linkerzijgevel. Waardering Het karakteristieke huis is van architectuurhistorische waarde vanwege de vormgeving, de gebruikte materialen en als gaaf voorbeeld van representatieve laat negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur. Het beeldbepalende pand is bovendien een onderdeel van de waardevolle laat negentiende en vroeg twintigste eeuwse bebouwing en heeft derhalve grote ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermde stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)