Villa Aschwing in Assen

Dr. Nassaulaan 9

Beschrijving van Villa Aschwing

Inleiding De 'Villa Aschwing' is een in 1877 in een eclectische stijl gebouwd WOONHUIS. De grote, vrijstaande villa werd gebouwd in opdracht van Johannes Jacobus Bolman en is vervolgens bewoond geweest door diverse Asser notabelen, voordat zij in de oorlogsjaren het onderkomen van de Duitse Wehrmacht werd. Het huis, dat met de meest representatieve, westelijke gevel op de hertenkamp is georienteerd, is een van de waardevolle, negentiende eeuwse en vroeg twintigste eeuwse, voor de gegoede Asser burgerij gebouwde huizen in de "'paleizenbuurt". De tuin wordt aan wegzijde begrensd door een eenvoudig tweede helft 19e-eeuws ijzeren hekwerk. Omschrijving. Het vanuit een kruisvormige plattegrond opgetrokken huis heeft een hoog souterrain, twee bouwlagen en een hoger opgaande middenpartij met mezzanino onder schilddaken. De gevels zijn voorzien van een gepleisterde plint, twee cordonlijsten, entablementen met uitkragende kroonlijsten en getoogde venster met afgeschuinde dagkanten, sluitstenen in alle en aanzetstenen in de meeste vensterbogen. De gevel aan Hertenkampzijde is symmetrisch met een risalerende, hoog opgaande, vijfzijdige middenpartij. Dit avant-corps is op de bel-etage voorzien van een op vier consoles rustend balkon met hekken van smeed- en gietijzer tussen gecanneleerde houten hoekbalusters. Het entablement draagt de naam van de villa en is voorzien van casementen, een tandlijst en een geprofileerde kroonlijst. Hierboven bevindt zich een mezzanino met drie liggende vensters en een entablement met kroonlijst op klampen. Tegen de rechter zijgevel staat op souterrainniveau een in baksteen opgetrokken uitbouw met rechtgesloten vensters, waarop een houten serre staat met rechthoekige pilasters en een kroonlijst voor het plat waarop een porte brisée uitkomt. De achtergevel bezit eveneens een risalerende middenpartij. De terugliggende gevelpartijen zijn blind. De sterk risalerende, drie traveeën brede voorsprong heeft een hoge, elf treden tellende hardstenen trap met smeedijzeren trapleuningen, die voert naar een portiek, met een boven een zware hardstenen drempel staande vleugeldeur met twee stolpnaalden, een kalf met gebogen frontonnetje en een getoogd bovenlicht. Aan weerszijden van de trap is een hardstenen plaat aan de gevel bevestigd. Links van deze gevelpartij, die is voorzien van een mansardedak, staat een lage, platte aanbouw, die in stilistisch opzicht niet past bij het huis en niet onder de bescherming valt. Waardering Het karakteristieke en nog gave huis (met hekwerk) is van architectuurhistorische waarde als een mooi voorbeeld van in eclectische stijl uitgevoerde woonhuisarchitectuur voor de gegoede burgerij. De royale villa is een beeldbepalend pand en mede vanwege de situering een belangrijk onderdeel van de waardevolle bebouwing in de "paleizenbuurt". Zij heeft derhalve grote stedebouwkundige en ensemblewaarde. Het huis maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)