Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jozefkerk, consistorie in Assen

Kerkelijk Gebouw

Collardslaan 2 A
9401GZ Assen
Drenthe

Bouwjaar: 1850-1900 1900 1850-1900


Beschrijving van Jozefkerk, consistorie

Inleiding De CONSISTORIE is in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd tegen de achtergevel van de uit 1848 daterende hervormde Jozefkerk (Rijksmonument, monumentnummer 8411) in een bouwstijl die verwant is aan de neo-classicistische vormgeving van de kerk; daarmee sluit het gebouw in visueel opzicht goed op het kerkgebouw aan. De consistorie is door middel van een tussenlid verbonden met een huis aan de Kerkstraat, dat mogelijk heeft gediend als pastorie of kosterswoning van de Jozefkerk. Omschrijving. De consistorie heeft een verdieping met entablement onder een met pannen gedekt schilddak. De drie traveeën brede voorgevel is voorzien van lisenen met kapiteeltjes, waartussen zich twee hogere rechtgesloten zesruits (parterre) en drie lagere, eveneens rechtgesloten vensters onder rollaag bevinden. De brede entreepartij met terugliggende dubbele deur met roedenverdeling onder betonnen luifeltje en tweeruitsbovenlicht met rollaag, zowel als een deel van de gevel erboven is niet oorspronkelijk en waarschijnlijk bij een verbouwing in 1936 gewijzigd. De gevels worden beëindigd door een breed houten entablement met uitkragende kroonlijst. De vier traveeen tellende linker zijgevel heeft dezelfde lisenen en vensters als de voorgevel. Aan de achterzijde (Kerkstraat) is de gevelindeling van het pand op de verdieping identiek aan die van de voorgevel. De gevel is op de begane grond weggewerkt achter een detonerende, twintigste eeuwse aanbouw. Het interieur is volledig gemoderniseerd en niet vermeldenswaard. Waardering De in architectonisch opzicht aan het kerkgebouw aangepaste consistorie is van belang als onverbrekelijk daarmee verbonden bijgebouw en heeft derhalve grote ensemblewaarde. Het gebouw maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht Assen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468958
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Jozefkerk
Jozefkerk, Assen
Jozefkerk, Assen
Plaats Assen
Coördinaten 52° 60′ NB, 6° 34′ OL
Gebouwd in 1845 - 1848
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  8411
Architectuur
Architect(en) C.J. Spaan
Afbeeldingen
Interieur met kruisgewelf
Interieur met kruisgewelf
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Jozefkerk is een kerk aan het Kerkplein 1 in Assen. De naam Jozefkerk is relatief recent; tot 1964 werd het de Grote Kerk genoemd. De kerk is een rijksmonument.

Beschrijving

De kerk is een zogeheten Waterstaatskerk, het gebouw werd ontworpen door C.J. Spaan, hoofdingenieur Waterstaat en Publieke werken. Kenmerkend voor de gebruikte neoclassicistische stijl zijn de hang naar symmetrie, de boogramen, de gepleisterde binnenmuren en het kruisgewelf.

Geschiedenis

De Hervormde Gemeente in Assen kerkte al vanaf het begin van de 17e eeuw in de Kloosterkerk. Door de groei van het aantal inwoners en kerkleden werd deze kerk te klein. Koning Willem II werd in 1841 gevraagd om een bijdrage voor een nieuw gebouw. Pas in 1845 kon de nieuwbouw daadwerkelijk beginnen. Het gebouw werd ingewijd door dominee Pareau op 30 april 1848. In 1910 werd de kerk getroffen door bliksem, waarbij de toren grotendeels afbrandde. Een jaar later kon de toren worden herbouwd.

Het gebouw werd grondig gerestaureerd tussen 1979 en 1982. In 2002 werd in Romeinse cijfers op het fronton het jaartal 1848 aangebracht.

Orgel

In 1848 werd het orgel van de Kloosterkerk in het nieuwe gebouw geplaatst. Dit orgel was dertig jaar eerder vermoedelijk gemaakt door Petrus van Oeckelen uit Glimmen. In 1896 werd het vervangen door een orgel van de orgelmakers L. van Dam en Zn. uit Leeuwarden. In de loop der jaren werd de dispositie diverse malen veranderd. Bij de restauratie van de kerk in de jaren 1981-1982 werd door de orgelfirma Mense Ruiter ook het orgel aangepakt, waarbij vooral de wijzigingen van 1954-1955 werden teruggedraaid. In 2016 begon dezelfde firma aan een nieuwe restauratie.


Monumenten in de buurt van Jozefkerk, consistorie in Assen

Jozefkerk

Kerkplein 1
Assen
NED.HERV.KERK. Klassicistisch gebouw uit 1848 op rechthoekige grondslag. Vooruitspringende middenpartij met zuilenportiek en fronton waarbov..

Woonhuis met lijstgevel

Collardslaan 2
Assen
Inleiding Het ca. 1895 in eclectische trant gebouwde WOONHUIS met lijstgevel is karakteristiek voor veel laat-negentiende eeuwse woonhuisar..

Dubbel woonhuis in neo-renaissancestijl

Kerkstraat 5
Assen
Inleiding Het ca. 1890 als DUBBEL WOONHUIS gebouwde pand heeft de stilistische kenmerken van de neo-renaissance, een stijl die karakteristi..

Woonhuis met koetshuis

Collardslaan 1
Assen
Inleiding Waarschijnlijk in de eerste helft van de negentiende eeuw gebouwd vrijstaand WOONHUIS met aangebouwd KOETSHUIS. Het op een belang..

Post- en Telegraafkantoor

Zuidersingel 12
Assen
Inleiding Het op een driesprong in het beschermde stadsgezicht gesitueerde POST- EN TELEGRAAFKANTOOR aan de Zuidersingel is gebouwd in 1895..

Kaart & Routeplanner

Route naar Jozefkerk, consistorie in Assen

Foto's (1)